Разлика помеѓу преработките на „C (програмски јазик)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Особености: Правописна исправка, replaced: често пати → честопати
с (→‎top: clean up, removed: |month=јануари (2))
с (→‎Особености: Правописна исправка, replaced: често пати → честопати)
Преносливоста на Ц, за која многу се зборува, е реалност на ниво на пренос на програми што инаку би се пренесувале како асемблерски програми. За апликативни програми преносливоста на јазиците, како што се [[Паскал (појаснување)|Паскал]] (Pascal) и FORTRAN е поголема поради големиот степен на нивната стандардизација.<ref>[http://catb.org/esr/writings/taoup/html/ch04s02.html Компактност на C и Python; "Among general-purpose programming languages, C and Python are semi-compact;"]</ref>
 
Јазикот Ц ја поседува компактноста карактеристична за програмските јазици конструирани од еден човек. Такви програмски јазици се веќе споменатите B и BCPL и програмските јазици како [[Паскал (појаснување)|Паскал]], Lisp, APL и други. За разлика од нив програмските јазици што се конструирани од страна на тимови со повеќе автори како што се PL/1, ADA, ALGOL 60 и други, не се компактни и често патичестопати се пресложени.
Ц е програмски јазик за општа намена и со него можат да се пишуваат најразлични видови програми. Сепак, може да се каже дека неговите можности најмногу доаѓаат до израз при пишување на системски софтвер, што и била неговата првенствена намена, а и специјалноста на неговиот творец.
 

Прегледник