Visual Basic

Од Википедија — слободната енциклопедија
Visual Basic
Логото на VBA
Парадигма:Event-driven
Развивач:Microsoft
Типови:Static, strong
Под влијание на:QuickBASIC
Влијае на:Visual Basic .NET
Оперативен систем:Microsoft Windows

Visual Basic (VB) — таканаречен event driven програмски јазик производ на Microsoft како дел од таканаречениот COM програмски модел. VB подоцна се заменува со Visual Basic .NET. Постарите верзии на VB се деривации на BASIC. Програмскиот јазик овозможува рапиден развој на апликации (RAD) со графички кориснички посредник (GUI), пристап до бази на податоци преку користење на DAO, RDO, или ADO, и создавање на ActiveX контроли и објекти.

Порграмерот ја составува апликацијата користејќи се со компоненти кои доаѓаат со самиот Visual Basic. Програмите напишани во Visual Basic исто така можат да се користат со Windows API, но за тоа потребно е да се декларираат соодветни надворешни функции.

Во бизнис програмирањето, Visual Basic е најчесто употребуван. Според некои истражувања, 62% од развивачите на софтвер изјавиле дека користат на некаков начин Visual Basic. Тоа е висок процент, и Visual Basic претставува директен конкурент на C++, JavaScript, C# и Java за доминација во бизнис светот.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2007-06-06. Посетено на 2007-05-10.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Викикниги
Викикниги
Викикнигите Programming имаат повеќе на оваа тема:

Microsoft врски[уреди | уреди извор]

Учебници[уреди | уреди извор]