Брајан Кернихан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Брајан Кернихан (Brian Kernighan) — роден 3 јануари 1942 во Торонто, Онтарио. Тој дипломирал Физика на универзитетот во Торонто. Магистрирал Електрично инженерство на Принстон универзитетот, како што тој одржува предавања во одделот за компјутерска наука.

Тој е компјутерски научник кој работел во Bell-овите лаборатории и придонел за развојот на AWK и AMPL програмските јазици. Неговото име станало познато по заедничката работа со Денис Ричи на првата книга за програмскиот јазик Ц. Кирнихан изјавил дека тој немал дел во дизајнот на програмскиот јазик Ц: "Тој е целосна работа на Денис Ричи".