Разлика помеѓу преработките на „Органска архитектура“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Правописна исправка, replaced: Прв пат → Првпат using AWB
с (Правописна исправка, replaced: Прв пат → Првпат using AWB)
[[Податотека:Wainwright building st louis USA.jpg|мини|250п|Луис Саливен: ''-{Wainwright Building}-'']]
[[Податотека:Einsteinturm 7443.jpg|мини|250п|Ерих Менделсон Ајнштајнова кула]]
'''Органска архитектура''' е стил на современата [[архитектура|архитектура]] кој ја негува хармонијата помегу човекот и природата преку проектирање на проекти кои се толку интегрирани во околината така што неговите делови , мебелот и околината стануваат дел од еднинствената мегусебно одредена композиција од крајот на 20 век .Зборот прв ''Органска архитектура''прв свесно го употребил во архитектурата [[Френк Лојд Рајт]].
 
== Карактеристики и поим ==
Органската архитектура е архитектураинспирирана со цели, со функција и природност ,тканаречена жива архитектура. Органски значи интегриран, со цел, аналоген со билним и животињскиот организам, оној који природно следи и разложно е распореден. Уопштено, тоа е архитектура која е инспирирана со природата. Прв патПрвпат изразот органски во теоријата го употребил [[1841|1841.]]. година францускиот естетичар Де Ламенсе („-{H.F.R. de Lammenaise}-“) во делото „-{De l´Art et du beau}-“ (О уметности и лепоти) а [[1843|1843.]]. година америчкиот вајар Хорејшио Гриноу („-{Horatiо Greenough}-“) понатака овој термин го употребувал [[Луис Саливан]] и свесно ја разрабтил како теорију [[Френк Лојд Рајт]] во врка со своите програмски повратна природа. Овааа архитектура е и архитектура [[1960|60-их]] година во делот на унгарскиот архитекта [[Имре Маковиц]]во кој во своите дела ги употребувал органскате материјали како дрво и трска и силно бил инспириран од облиците на облицима на природата.
Теоретичар [[Давид Пирсон]] је предложио листу правила по којих би се требало држати у органској архитектури:
 
Класичен пример на органската архитектура е Куката на водопадите која [[Френк Лојд Рајт]] ја пројектирал за семејството Кауфман. Куката била изградена на местото кое било предизвикувачко заради стрмното брдо на врвот на водопадите и кое очигледно го инспирирало Рајт. Мешајки го природниот камен со смело истурените греди обоени во светла боја која се вклопува со околниот амбиент , објектот се вклопил со околната природа и изгледало дека тоа е единствено место каде тој проект може да се изведе.
 
Рајтоватa „органска архитектура“ нe e ништo друго туку отфрлање на секоја шема според која би ги изведувал објектите според своите проекти и посветување внимание на околината во која тој би го вклопил објектот секојпат приоѓајќи им на друг начин со соодветен избор на материјали . Рајт од самиот пошеток ги насочува своите напори на теми надвор од архитектурата,па тврди : “Органска архитектура значи повеќе или помалку организирано општество. Архитектурата која што се раководи со овој идеал не подлегнува на законите кои ги пропишува естетиката или само вкусот , у иста мера како што би и организираното општество морало да ги одбие обврските кои немааат никаква врска со животот и кои се во противречност со природата и со карактерот на човекот кој своето место и работа, на кој може бити да биде среќен и корисен, нашол во една форма на живеење соодветна за него.“.<ref name="САРХ">''Savremena arhitektura, Udo Kulterman Novi Sad [[1971|1971.]].''</ref>
 
Не постои никакаво пропишано или воспоставено надворешно стилско средство ,самото за себе е уметнички закон , пропорции ,пластичност, боја на материјали а правилата се различно нагласувани од самите застапници на органската архитектура односно дефинирани и можемо да ги пратиме во во делата [[Антони Гауди]], [[Ерих Менделсон]] или Френк Лојд Рајт. Хармонијата на објектот и пејсажот и соодветен избор на материјали од кои се изведува објектот - органски од функција развиена форма као и биолошки, психолошки и социјални цели на архитектура треба да се задоволат.

Прегледник