Разлика помеѓу преработките на „Револуционерен лист“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
(+ Infobox Newspaper)
'''Револуционерниот лист''' ({{lang-bg|Революционенъ листь}}) излегувал во [[Солун]] во периодот од [[12 август]] [[1904]] до [[16 декември]] [[1906]] година и бил официјален орган на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]],<ref name="VG"><small>Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозофски Факултет, Скопје, 2003.</small></ref> а подоцна станува неофицијално гласило на [[Јане Сандански]] и неговите приврзаници.
 
Најпрво, уредничката позиција му е понудена на [[Пејо Јаворов]], но тој, поради несогласувањата со [[Јане Сандански]], ја одбива понудата.<ref><small>[http://znam.bg/com/action/showArticle?encID=2&article=3323161481&sectionID=1&sq=%D0%B2%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BE znam.bg]</small></ref> Од 1904 година уредник е [[ВасилВaсил Пасков]], а потоа уредник на весникот станува [[Димо Хаџи Димов]].<ref><small>[http://www.promacedonia.org/ag/ag_2_7.html Гиза, Антони. Балканските държави и македонския въпрос, Македонски научен институт, София, 2001].</small></ref>
 
==Дејност==

Прегледник