Прејди на содржината

Солон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оваа биста за која се смета дека го претставува Солон (Национален Музеј, Неапол) е технички пософистицирана од сè што е изработено во времето на Солон.

Солон (грчки: Σόλων, околу 638 п.н.е. - 558 п.н.е.) бил атински државник, законодавник и лирски поет, еден од седумте мудреци на Стара Грција. Најмногу е запаметен по неговите настојувања да воведе законски ред против политичкото, економското и моралното опаѓање во древна Атина. Тој го поткренал националниот дух на жителите на Атина, ги ублажил маките на сиромашните луѓе и го создал либералниот устав на Атина. Притоа, за да им даде на граѓаните можност да ги практикуваат неговите закони, тој одлучил да ја напушти Атина.[1] Иако неговите реформи не останале долг период, сепак Солон е познат како основоположник на атинската демократија.[2][3][4] [5]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Викицитат има збирка цитати поврзани со:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 106.
  2. Stanton, G.R. Athenian Politics c800-500BC: A Sourcebook, Routledge, London (1990), p. 76.
  3. Andrews, A. Greek Society (Penguin 1967) 197
  4. E. Harris, A New Solution to the Riddle of the Seisachtheia, in 'The Development of the Polis in Archaic Greece', eds. L.Mitchell and P.Rhodes (Routledge 1997) 103
  5. Aristotle Politics 1273b 35-1274a 21.