Синхронизација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Синхронизација е одбележување на времето кое е потребно за координација на настаните да функционира еден систем во дует. Познатиот диригент на оркестар служи да го задржи оркестарот на време . Системи кои работат со сите свои делови во синхронизација се вели дека се синхрони или во синхронизација. Некои системи можат да бидат само приближно синхронизирани, или plesiochronous. За некои апликации во однос неутрализирање меѓу настаните треба да се утврди, а за други, само редот на настаните е важен. Денес, синхронизација може да се појави на глобално ниво како резултат на GPS –от за одбележување на времето-системи. Иако добро дизајнирана синхронизација на време е важен инструмент за создавање на сигурен систем, прекумерена употреба на синхронизација каде што не е потребна, може да ги направи системите помалку вина-толерантни, а со тои и помалку сигурни.

Сообраќај[уреди | уреди извор]

Покрај неговата употреба на навигација (види John Harrison), синхронизација не беше важна за транспортот до XIX век, кога доаѓањето на железниицте направи патувањето доволно брзо за разликите во месно време меѓу соседните градови да бидат забележливи (види [1] Архивирано на 6 јуни 2011 г.).. Во некои територии, за споделување на поединечни железнички пруги биле контролирани од страна на возен ред. Такви строги одбележувања на времето биле безбедносни барања. До ден денеска, пруги можат да комуницираат и сигналот по должината на нивните траки, независно од другите системи за безбедност.

Комуникација[уреди | уреди извор]

Лекциите на одбележување на времето се дел од инженерството. Во електротехнички термини , за дигитална логика и пренос на податоци, синхронизиран објект побарува часовен сигнал . Технологии за одбележување на времето, како што се GPS сателити и Network time protocol (NTP) обезбедуваат пристап во реално време за блиско приближување кон временска рамка UTC, а се користи и за многу копнени апликации за синхронизација.

Синхронизација е важен концепт во следните области:

Синхронизација има неколку суптилно различни под-концепти:

Употреба на синхронизација[уреди | уреди извор]

  • Филмска синхронизација на слика и звук во звук филм.
  • Синхронизација е важна во области како дигитална телефонија, видео и дигитално аудио каде текови на испитните податоци се манипулираат.
  • Во системи на електрична струја , алтернатор синхронизација е потребна кога повеќе генератори се поврзани на електрична мрежа.
  • Арбитри се потребни во дигитални електронски системи како што се микропроцесориs to за да се справи со асинхрони влезови. Постојат, исто така, електронски дигитални кола наречени синхронизатори кои се обидуваат да се изврши арбитража во еден временски циклус. Синхронизатори, за разлика од арбитрите, се склони кон неуспех. (види metastability in electronics).
  • Енкрипција системи обично бараат некој синхронизација механизам за да се осигура дека добивањето шифра е декодирање на вистинските битови во вистинско време,,
  • Автомобилство transmissions содржи synchronizers кои им овозможуваат на заби на вртливите делови (запченици и splined вратило) за да бидат изведени пред иста вртежна брзина пред ангажирање на забите.
  • Временски кодs често се користат како средство за синхронизација во филм, видео, and звук апликации.
  • Flash фотографија, види Флеш синхронизација

Поврзано[уреди | уреди извор]

Во областа на видео и аудио инженерството:

Во областа на авиони пиштол инжинерство:

Цел синхронизација и теми поврзани со :

Спореди со:

Notes[уреди | уреди извор]