Сидарта

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Сидарта (германски: Siddharthta) - роман на германско-швајцарскиот писател Херман Хесе од 1922 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Романот се состои од 12 глави, распоредени во два дела:[1]

Прв дел:

 • Синот на браманот
 • Кај шаманите
 • Готама
 • Будење

Втор дел

 • Камала
 • Кај луѓето-деца
 • Сансара
 • На реката
 • Сплаварот
 • Синот
 • Ом
 • Говинда
Оригиналното издание

Изданија на македонски јазик[уреди | уреди извор]

Во 2010 година, романот „Сидарта“ бил објавен од издавачката куќа „Микена“ од Битола, во превод на Слободанка Поповска. Книгата била оздадена како дел од проектот „Превод на литературни дела од автори кои добиле Нобелова награда“, финансиран од Министерството за култура на Република Македонија. Романот, со обем од 124 страници и со големина од 21 сантиметар, е каталогизиран во НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје и ги носи меѓународните ознаки ISBN 978-9989-55-262-5 и ISBN 978-9989-55-172-7. Редакцијата на книгата била направена од Конгресен сервисен центар; лектурата ја направила Магдица Шамбевска; ликовно-графичкото решение на корицата е дело на Весна Горјанска Кржева и Кристи Георгиевски; а компјутерската обработка била дело на Кети Трпковска и Наде Тиловска. Книгата била испечатена во печатницата НИД „Микена“ од Битола, во 2009 година, во тираж од 1.000 примероци.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Херман Хесе, Сидарта. Битола: Микена, 2010.