Септемвриско востание

Од Википедија — слободната енциклопедија
Септемвриско востание
PozivSeptemvri23.jpg
Повик од Врачанскиот револуционерен комитет кон војниците испратени да го задушат Септемвриското востание
Датум 14 септември29 септември 1923
Место Царство Бугарија
Исход Победа на владата

• Бунтовниците се повлекуваат кон Стара Планина
• Репресија на луѓето со леви погледи

Завојувани страни
Socialist red flag.svg БКП
Flag of the Bulgarian Agrarian People's Union.png Земјоделци
BlackFlag.svg Анархисти
Поткрепа од:
Hammer and sickle.svg Коминтерна
Бугарија Влада на Бугарија
Flag of the IMRO.svg ВМРО
Бугарија паравоени организации
Команданти и водачи
Socialist red flag.svg Георги Димитров
Socialist red flag.svg Васил Коларов
Бугарија Александар Цанков
Flag of the IMRO.svg Тодор Александров
Жртви и загуби
841 убиени непознато

Септемвриско востание (бугарски: Септемврийско въстание) – била вооружена побуна која во септември 1923 година ја извела Бугарската комунистичка партија под притисок на Коминтерната во обид да се собори новата влада на Алекандар Цанков која дошла на власт со пучот од 9 јуни. Покрај комунистите, востанието го поддржале и земјоделците и анархистите. Целта на востанието била "воспоставување на влада на работници и селани " во Бугарија, а не претворање социо-економскиот систем на земјата во комунизам.