Сеидба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Традиционално сеење со добиток (волови)

Сеидба — процес на сеење и садење семиња, на простор или објект кој има за цел да се засади повеќе врсти билни семиња.

Плантажи каде што вообичаено се сее[уреди | уреди извор]

Симон Бенинг, сеење во септември, на фламански начин (Бриж)
Мажи сееат рачно во 1940-те години.

Меѓу главните земјоделски култури, овес и пченица и 'рж се сеат, треви, мешунките, пченката како и соја која се сади. Во садењето, пошироки редови од 75 см или повеќе, или 30 см ако намерата е дас е сее прецизно; дури и растојанието помеѓу поединечлните семиња во ред, разни механизми се со смисла за да се брои од одделните семиња во точни интервали.

Длабочина на сеидба[уреди | уреди извор]

Редовните линии на пченка во полињата во Индијана

Во сеидбата, малку, ако воопшто почвата е ставена во текот на семињата. Поточно, семето може генерално да се сее во земјата и со одржување на длабочината на садење на околу 2-3 пати поголема од големината на семето.

Видови сеења и модели[уреди | уреди извор]

За рачна сеидба, постојат неколку видови модели; тие вклучуваат:[1]

Неколку шеми за сеидба може да се користат заедно со овие видови; тие вклучуваат:

  • Редовно редови
  • Редови кои се вовлечени дури во редови (така што семето се става во рачна седидба). Овој метод е многу подобар, бидејќи повеќе светлина може да падне на садниците, како што излегува.
  • Симетрична мрежа шема - користење на quincunx модел што е опишано во Градината на Кир.

Видови на сеење[уреди | уреди извор]

Рачна сеидба 'Рачно сеење' или (садење) е процес на лиење на семе повеќе подготвени во земјата, или на емитување од кои емитување на технолошки рок е изведен Предлошка:Фактот ). Обично, се користи брана алатка Хароу за да се приклучи семето во почвата. Овој метод сè уште се користи во некои ситуации. Праксата покажува дека е потребно да се сее рамномерно и на саканата брзина. .

Рачна сеидба може да се комбинира со претходна сеидба во семе послужавник . Ова им овозможува на растенијата да дојдат во сила во затворен простор во текот на ладните периоди (на пример, пролетта во умерените земји).

Во земјоделството, повеќето семиња се сеат со користење на експеримент семе, кој нуди поголема прецизност; а семето е посеано рамномерно и на саканата брзина. Експериментот семе, исто така, го става семето на измереното растојание под почвата, така што е потребно помалку семе. Стандард дизајн се користи со набрана храна на мерниот систем, кој е зафатнински во природата; поединечните семиња не се бројат. Редови се обично околу 10-30 см, освен, во зависност од култура видови и услови на растенијата. Неколку видови се употребуваат зависно од типот на почвата и месната традиција. Жито вежбите најчесто се подготвени од страна на тракторите , но исто така може да се повлече и со коњи. Исто така и Пикап камион понекогаш се користи.

Стапката на семе од околу 100 килограми семе по хектар е типичен, иако стапките значително се разликуваат во зависност од видот на културите, почвени услови, и предност на фармерите. Прекумерната стапка може да предизвика културата да се вдоми, сè додека е премногу тенка стапката која ќе резултира со сиромашно користење на земјиштето, со плевел и намалување на родот.

Отворено поле[уреди | уреди извор]

'На отворено садење' се однесува на формата на сеење и се користи историски во земјоделскиот контекст при што полиња се подготвени генерички и оставени отворени, како што сугерира името, пред да се сее директно со семка. Семето често останува непокриено на површината на почвата пред ртење и затоа се изложени на преовладувачкото клима и услови како бури, итн Ова е за разлика од семињата метод што се користи најчесто во домашното градинарството или повеќе специфични (модерни) земјоделски сценарија каде семето се применува под површината на почвата и да се следи, рачно со тенденција често да се обезбеди поуспешна стапки на раст и подобри приноси.

Подготовка на семето и почвата пред сеидба[уреди | уреди извор]

Тропско овошје како авокадо, исто така, имаа корист од специјални третмани на семе (специјално измислено за тоа тропско овошје)

Пред сеидбата, некои семиња бараат третман пред да отпочне процесот на сеење. Овој третман може да биде скарификација семе, стратификација, живо семе или чистење семе со ладна или топла вода. Впивливото семе генерално е направено со ставање на семиња во средна топла вода за најмалку 24 до 48 часа [1] . Чистење семе се врши особено со овошје, како и месото на плодот околу семето може брзо да се подложни на напади од инсекти или Хатами. [2] [3] За чистење на семето, се користи обично триење со крпа / хартија, понекогаш помага со машина семе. [4] Перење семе генерално е направено од страна на нурнат чисти семиња 20 минути во 50 степени целзиусови вода. [5] Ова (прилично топла од умерено топла) вода убива какви било организми кои можеби преживеале на кожата на семето. Особено се лесно заразени тропските овошја, како што се lychees и rambutans, машина за семе со висока температура на водата е од витално значење

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Nabin, Farhad. „Beds or flat-planting for southern wheat crops“. academia.edu. Посетено на 4 June 2015.

Категории:Хортикултурални техники