Северна Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Северна Унгарија

Северна Унгарија (унгарски: Észak-Magyarország) е една од седумте унгарски статистички региони.

Географија[уреди | уреди извор]

Опфаќа три окрузи во потполност и еден делумно и тоа:

Центарот на регијата е градот Мишколц

Северен унгарски регион[уреди | уреди извор]

(Во заградите, покрај котарското име и оригиналното Унгарско име, се податоци за бројот на жителите од пописот од 1 јануари 2005 година.)

Боршод-Абауј-Земплен (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)[уреди | уреди извор]

Хевеш (Heves megye)[уреди | уреди извор]

Ноград (Nógrád megye)[уреди | уреди извор]

Туристички знаменитости[уреди | уреди извор]

Замоци[уреди | уреди извор]

Поголеми градови[уреди | уреди извор]

Мишколц, Егер, Шалготарјан, Озд, Казинцбарцика, Шарошпатак, Шатораљаујхељ, Тисаујварош, Токај, Ѓенѓеш, Хатван, Балашаѓармат.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]