Светско првенство во кошарка 1950

Од Википедија — слободната енциклопедија

Светското првенство во кошарка во 1950 година било одржано во Аргентина во периодот од 22 октомври до 3 ноември.

Резултати и квалификации[уреди | уреди извор]

  Прва фаза
    Втора фаза
                 
      Бразил 40
    Перу 33       Перу 33
    Југославија 27  
  Прва фаза
    Втора фаза
                 
      Шпанија 56
    Египет 43       Египет 57
    Еквадор 37  
Second phase
Losers to the 2nd repass round
  САД 37
  Чиле 33
Second phase
Losers to the 2nd repass round
  Аргентина 56
  Франција 40

Прва фаза[уреди | уреди извор]

22 октомври Перу  33 – 27  Југославија    Буенос Аирес
22 октомври Египет  43 – 37  Еквадор    Буенос Аирес
  • Египет и Перу во втора фаза.

Втора фаза[уреди | уреди извор]

23 октомври САД  37 – 33  Чиле    Буенос Аирес
23 октомври Аргентина  56 – 40  Франција    Буенос Аирес
23 октомври Перу  33 – 40  Бразил    Буенос Аирес
23 октомври Шпанија  56 – 57  Египет    Буенос Аирес
  • Аргентина, Бразил, Египет и САД во финална рунда

Финална рунда[уреди | уреди извор]

Pos Team Pld W L PF PA PD Pts
1  Аргентина 5 5 0 300 200 +100 10
2  САД 5 4 1 221 200 +21 9
3  Чиле 5 2 3 209 233 −24 7
4  Бразил 5 2 3 214 182 +32 7
5  Египет 5 2 3 158 208 −50 7
6  Франција 5 0 5 173 252 −79 5
27 октомври Чиле  48 – 44  Франција    Буенос Аирес, Аргентина
27 октомври Египет  32 – 34  САД    Буенос Аирес, Аргентина
29 октомври Египет  31 – 28  Франција    Буенос Аирес, Аргентина
29 октомври Аргентина  40 – 35  Бразил    Буенос Аирес, Аргентина
30 октомври Аргентина  62 – 41  Чиле    Буенос Аирес, Аргентина
30 октомври Бразил  42 – 45  САД    Буенос Аирес, Аргентина
31 октомври Бразил  38 – 19  Египет    Буенос Аирес, Аргентина
31 октомври Аргентина  66 – 41  Франција    Буенос Аирес, Аргентина
1 ноември Чиле  29 – 44  САД    Буенос Аирес, Аргентина
1 ноември Аргентина  68 – 33  Египет    Буенос Аирес, Аргентина
2 ноември Франција  33 – 48  САД    Буенос Аирес, Аргентина
2 ноември Бразил  40 – 51  Чиле    Буенос Аирес, Аргентина
3 ноември Чиле  40 – 43  Египет    Буенос Аирес, Аргентина
3 ноември Бразил  59 – 27  Франција    Буенос Аирес, Аргентина
4 ноември Аргентина  64 – 50  САД    Буенос Аирес, Аргентина

Конечен редослед[уреди | уреди извор]

Final rankings[уреди | уреди извор]

Место Екипа Рекорд
1  Аргентина 6–0
2  САД 5–1
3  Чиле 4–4
4  Бразил 3–3
5  Египет 4–3
6  Франција 2–6
7  Перу 4–2
8  Еквадор 2–3
9  Југославија 0–5
10  Шпанија 1–4