Сарданапал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Медокс Браун Форд „Сонот на Сарданапал“ (1871)

Сарданапал ( старогрчки: Σαρδᾰνάπᾱλ(λ)ος ) е митскиот крал на Асирија, триесет и третиот потомок на Нин[1]. Владеел 64 години пред основањето на Рим[2]. Грците го идентификувале Ашурбанипал со Сарданапал.

Како да ги изградил Анхиал и Тарс, во кои може да се поистоветува со Сенахерим[3]. Медијанецот Арбак правел заговор против него[4]. Во женска маска завиткал пурпурна нишка меѓу наложниците. Кога настанала завера против него, тој се запалил во палатата[5]. Гробницата во Анхиалус во Киликија има натпис[6] .

„Гробницата“ (ниту еден од асирските кралеви не бил погребан во Киликија) Сарданапал во предвечерието на битката кај Ис ја посетил Александар Велики.

Информациите за Сарданапалус се навраќаат на незачуваниот трактат на античкиот грчки историчар Ктесијас „Праска“, цитиран од Диодор Сикулус и голем број други подоцнежни антички автори. Историскиот прототип на Сарданапал, очигледно, бил Син-шар-ишкун, кој починал за време на падот на Ниневија во 612 година п.н.е. д., но некои детали од неговата историја може да се преземат од Сенахериб, Ашурбанипал и Шамаш-шум-укин.

Влијание врз културата[уреди | уреди извор]

Во визуелните уметности, Сарданапалус традиционално е прикажан како лежи на кревет од пердуви. Оваа традиција потекнува од Јувенал, кој во „Сатирите“ го споменува „пердувот на Сарданапал“. Ова спомнување дури и поттикнало тврдења дека Сарданапал е неговиот пронаоѓач[7].

 • Аристотел во расправата „ Никомахова етика “ ги споредува страстите на многу моќни луѓе со страстите на Сарданапалус.
 • Во првиот чин од комедијата Ј. Б. Молиер „ Дон Жуан, или Камената гозба “ Слугата на Дон Жуан Сганарела го споредува со Сарданапал.
 • Спомнувањето на Сарданапал е често и во Г. Р. Державин . Во неговата ода „Благородник“, богатиот мрзлив благородник се споредува со Сарданапал, а во одата „Храброст“ има редови:
 • Кромвел во истоимената трагедија Хуго се споредува себеси со Сарданапалус:
 • Нему му е посветена Бајроновата трагедија „Сарданапалус“ [8] .
 • Францускиот композитор Викторин де Жонсиер ја создал операта Сарданапалус.
 • Францускиот композитор Берлиоз ја создаде увертирата „Смртта на Сарданапалус“.
 • Постои и слика на францускиот уметник Ежен Делакроа „Смртта на Сарданапалус“.
 • „Принцот Сарданапал“ се вика И. НО. Гончаров во писмото на Валеријан Мајков до Италија.
 • Песната на групата „ Аквариум “ „ Сарданапал “ на албумот „ Црна роза - амблем на тагата, црвена роза - амблем на љубовта “, што е музика за истоимениот филм на Сергеј Соловјов .
 • Во книгата „ Dunno on the Moon “ од Носов, авторот на писмото до весникот се криел под овој псевдоним.
 • Сарданапал е главниот лик на поемата на Германецот Лукомников „Бевме нападнати. . . “.[9]
 • Сарданапал е пеперутка[10] од семејството на шаренците (Nymphalidae) ( латински: Agrias claudina sardanapalus ).
 • Во претставата М. Горки „На дното“ Сатен му се обраќа на Глумецот: Сарданапал.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Веллей Патеркул. Римская история I 6, 2.
 2. Орозий. История против язычников I 19, 1.
 3. Яйленко В. П. Архаическая Греция и Ближний Восток. М.: 1990. С. 180.
 4. Николай Дамасский. История, фр. 2-3 Якоби.
 5. Юстин. Эпитома Помпея Трога I 3, 1-5.
 6. Страбон. География XIV 5, 9 (с. 672), со ссылкой на Аристобула.
 7. Helene E. Roberts. Encyclopedia of Comparative Iconography: Themes Depicted in Works of Art(англиски). Routledge, 2013. С. 137.
 8. Сарданапал“. Енциклопедиски речник „Брокхаус и Ефрон“ : во 86 тома (82 тома и 4 доп.). Санкт Петербург. 1890–1907.
 9. Лукомников Г. Как я сочинял стихотворение про Сарданапала Архивирано на 15 мај 2022 г. // Горький. — 2019. — 29 авг.
 10. „Коллекция бабочек Дарвиновского музея“. Архивирано од изворникот на 2009-02-17. Посетено на 2009-10-24. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)

Литература[уреди | уреди извор]