Прејди на содржината

Рашну

Од Википедија — слободната енциклопедија

Рашну е авестиски назив за зороастриското јазата на правдата. Заедно со Митра и Сраоша, Рашну е еден од тројцата судии кои ги судат душите после смртта. Стандардниот назив за Рашну е „праведниот“.

Во текстовите[уреди | уреди извор]

Во зороастриските текстови од 11 и 12 век, Рашну (персиски: Rashn) се идентификува како помошник на Амеша Спента. Исто така, Рашну е опишан како основата на вистината (аша) која ги спречува даевите да го уништат материјалниот свет.

Осумнаесеттиот ден од секој месец, според зороастрискиот календар е посветен на Рашну. Еден од текстовите вели дека на 18-тиот ден „животот е радост“.

Наводи[уреди | уреди извор]