Абзор

Од Википедија — слободната енциклопедија

Абзор(āb-zōhr) е обред во рамките на Јасна, главен дел од зороастризмот при што се рецитира литургијата од Јасна.

Како што е објаснето во постапката, обредот се состои од симболично нудење на (зохр < zaoϑra) на водата (абан < апас) со цел да се исчистат.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Изразот ab-zohr и авестиското apé zaoϑra буквално значат „дарување на водите“ (аб, вода; зор, дарување. Овој израз има праиндиско потекло. Парсите за овој обред велат djor-melavi (гуџаратски, џор: сила, мелави: внесување), со што се означува симболичното “дарување на водите“, односно давањето на „сила“ со тоа што се прочистуваат.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Boyce, Mary (1979), Zoroastrians: Their Religious Beliefs and Practices, London: Routledge, ISBN 0-415-23903-6
  • Boyce, Mary (1983), „Āb-Zōhr“, Encyclopaedia Iranica, 1, Costa Mesa: Routledge & Kegan Paul, стр. 48–49
  • Kotwal, Firoze M.; Boyd, James W. (1991), The Yasna: A Zoroastrian High Liturgy, Leuven: Peeters