Прејди на содржината

Амеша Спента

Од Википедија — слободната енциклопедија

Амеша Спента (Aməša Spənta) — авестиски израз за група божества во зороастризмот. Во превод значи „Бесмртните Свети“, кои биле во најбискиот круг до врвниот бог на древните Иранци - Ахура Мазда.

Според најраните текстови, овие божества немаат пол, а подоцна текстовите велат дека се мажи и жени, или пак само мажи. Понекогаш овој израз се употребува за едно лице.

Имињата на Амеша Спента според Гатик Јасна 47.1 се:

 • Воху Мана - („добра мисла“)
 • Аша Вахишта - („вистина“)
 • Хшатра Ваирја - („власт“, во смисла на „божјо царство“)
 • Спента Арамаити (Армајти, Арматај) - („побожност“)
 • Хаурватат, (Аурват) - („целост“, во смисла на физичко постоење како спротивност на болестите и смртта)
 • Амертат - („бесмртност“)

Бибиографија[уреди | уреди извор]

 • Boyce, Mary (1983), "Aməša Spənta", Encyclopaedia Iranica 1, New York: Routledge & Kegan Paul, pp. 933–936.
 • Schlerath, Bernfried (1987), "Aša: Avestan Aša", Encyclopaedia Iranica 2, New York: Routledge & Kegan Paul, pp. 694–696.
 • Boyce, Mary (1983), "Ahura Mazda", Encyclopaedia Iranica 1, New York: Routledge & Kegan Paul, pp. 684–687.
 • Dhalla, Maneckji Nusservanji (1938), History of Zoroastrianism, New York: OUP
 • Wilson, John (1843), The Parsi religion: Unfolded, Refuted and Contrasted with Christianity, Bombay: American Mission Press
 • Maneck, Susan Stiles (1997), The Death of Ahriman: Culture, Identity and Theological Change Among the Parsis of India, Bombay: K. R. Cama Oriental Institute pp. 182ff.
 • Haug, Martin; West, Edward W. (ed.) (1884), Essays on the Sacred Language, Writings and Religion of the Parsis, London: Trubner

Наводи[уреди | уреди извор]