Разговор:Словени

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Featured article star - cross.svg Оваа статија е поранешна избрана статија на Википедија на македонски јазик. На оваа страница може да предложите подобрување на статијата, со што истата повторно би ги задоволувала критериумите за избрана статија. Откако статијата ќе се подобри, истата може повторно да биде номинирана за избрана.

Untitled[уреди извор]

Мислам дека оваа статија треба да се избрише. Повеќе личи на есеј и искажува само еден став. Во краен случај, барем да се премести. --Misos 18:33, 6 Март 2006 (UTC)

Јас би ја избришал. Мислам дека некој ја искористува оваа Википедија да пласира сопствени научни тези, а тоа недозволиво. --FlavrSavr 18:40, 6 Март 2006 (UTC)

Цитат од статијата: Но, и овде сакам да поставам неколку прашања, поттикнат од некои податоци, кои според мене, досега беа неодговорно запоставувани. --FlavrSavr 18:45, 6 Март 2006 (UTC)

Мислам дека некој треба да го потврди тоа дека „Пра словените“ живееле позади Карпатите. Според мене со зборот Словени (Скалвинии: eSclave (роб на француски, кој јазик потекнува од Римскиот кој пак не окупирале во 168 п.н.е. и не направиле робови; Slav(е) - на англиски е исто роб). Значи Словен е погрдно име за Македонец. Не би ме чудело да ни го измислиле Грците. Тие се добри во измислување погрдни имиња за други и себефалење.

Според некои извори (меѓу кои и ,,За Македонцките работи" на Мисирков), работите стојат поинаку. Имено, погрдно име кое Грците им го дале на Словените е ,,Бугари" (во значење груби, неедуцирани луѓе, ,,луѓе кои граничат со ѕверството"). Boyan 16:16, 27 Мај 2006 (UTC)
Словените се потврдени со историските извори, хроничарите ги споменуваат како Склавини, Словени, Анти... Некаде до VI век н.е. го населувале просторот околу долното течение на Дунав и во VI век почнуваат да го поминуваат дунавскиот лимес (но не со сламки како со не учеа во школо :-). Прокопиј забележал дека им плакале на Херулите (племе кое живеело на самиот лимес) по еден солид (златна пара) за да со сплавови ги пренесат од другата страна на реката. Од втората половина на VI век почнуваат поинтензивните аварословенски инвазии, но целта на Словените не била Македонија, баш напротив, целта бил просторот на денешна Грација (тие поминале преку оваа територија, пустошеле, пљачкале, но не се населиле). Историските извори зборуваат за населување на Словени на просторот на денешна Грција и ниедно Словенско племе со сигурност не може да се лоцира во Македонија. ВО МАКЕДОНИЈА НЕМА АРХЕОЛОШКИ НАОДИ КОИ БИ ГО ПОТВРДИЛЕ ПРИСУСТВОТО НА СЛОВЕНИТЕ, а во Грција има и тоа на Пелопонез каде се откриени погребувања со кремација и словенска керамика. Единствено што ние имаме од Словените е јазикот, кој сметам дека бил прифатен во периодот на христијанизација кога христијанството почнува да се шири на словенски јазик, односно IX век. Значи Словени има, ама не во Македонија. Патем видете ги и генетските истражувања http://www.makedonika.org/processpaid.aspcontentid=ti.2001.pdf --Majahm 20:36, 27 Мај 2006 (UTC)

Не сум баш сигурен во сите тие „извори“ кои и онака секогаш ни ги измислуваат другите. Историјата ја пишуваат победниците (народна мудрост, која скоро секогап е точна). Еве за 2001 сигурно ќе кажат дека Албаниците биле потчинети, па затоа се побуниле. А у стварин 2001 се случи за да не нападнат и да ги истераат Македонците од Тетово, Гостивар и Скопска Црна Гора (пред се Арачиново и Матејче). Значи: не верувам кој што ќе ми каже, туку само на мојот мозок.

А мојот мозок ми вика дека не е можно тие таму да немале направено баш ништо и одеднаш да дојдат и да ја покорат Римската империја, која сите добро знаеме што се имала изградено. Ајде ако сум грешка дајте ми некој линк да видам што правеле Словените позади Карпатите и што оставиле, па да се уверам дека биле јаки да дојдат довде. Вака ми личи како некој да кажува дека индијанците дошле (од позади Атлантикот) во Британија и им го наметнале Англискиот јазик.


F.Curta, The Making of the Slavs: History and Archaeology of the Lower Danube Region, c. 500-700 A.D., Cambridge University Press, Cambridge, England and New York 2001. --Majahm 23:00, 27 Мај 2006 (UTC)

Само да напоменам дека зборот slave потекнува од словен, а не обратно. И патем, ги имаме сите можни докази за постоење на словени тука. Историски, пишани (ама се разбира овие се византиски, па затоа нели „антимакедонцки“. Тоа е оти на словените не им се запишувало), имаш и археолошки останки. Всушност, некаде пишувале за словените: „висок, убав, добро граден народ. Гостопримлив, иако несложен (пази го ова последново, баш за нас се однесува :D хехе). Кога ќе можам ќе цитирам. Да кажеш дека Словените не останале на овие простори е селективно избирање на извори. И можат точно да се лоцираат на Македонските простори. Јас еве, можам со сигурност да ти кажам дека сум Мијак, бидејќи баба ми е од Галичник. Словените многу лесно успеале да ги поразат Римјаните. А еве и зошто: Римската Империја во тоа време се распаѓала. Инфлација до даска, а Римјаните ја изгубиле својата воинственост, донекаде поради ширењето на христијанството како попацифистичка вера. А не ги заборавајте и Хуните и Готите кои тука пљачкале. Плус, овие понекогаш доаѓале во сојузи со германски племиња. И оти биле паметни, не се среќавале често на отворено поле со војската Римска. Како и другите „варварски народи“, ги фаќале в заседа. Со истата таа тактика Германите ги имаат истерано Римјаните, од која најважна е заседата во Тевтобуршката шума. И погоди што: Римјаните повторно не стапнале од другата страна на Рајната. А ако веќе словенскиот јазик би се ширел преку богослужба, тогаш зошто Грците сеуште зборат грчки? Таа богослужба била оригинално на грчки и како таква останала до 9 век. А гледајќи дека Македонија е покорена пред наша ера, тоа е доолго време. Многу поверојатно е дека сега ќе зборевме Грчки. Словенска богослужба почнала бидејќи имало премногу словени (кои, поради грчката богослужба се џареле во таван среде церемонии :) ). --Zaebangad 02:57, 9 јануари 2007 (UTC)

Етимологија на зборот „Словен“[уреди извор]

Еве што на оваа тема вели Радмила Угринова-Скаловска во книгата „Старословенски јазик“, УКИМ, Скопје, 1997, стр. 13:

...етимологијата на ова име не е јасна, но во славистичката наука се правени обиди тоа да се протолкува. Во XIX век, во времето на словенскиот романтизам и национални преродби, се поврзува со зборовите слово, слава, слобода или со готското silba = „сам“. Најприфатливо е тврдењето дека овој етноним се надоврзува на индоевропското *slauos = народ (спореди го грчкото λαός)...

Значи ниту Словен е подбивно име за Македонец (па не се сите Словени Македонци!!!), ниту значи роб или поробен или нешто слично... Филип што бе?

А што значи бе Фичо? Лично, не тврдам ништо бидејќи не сум убеден во ништо, ама дај немојте и вие да бидете убедени. Може триста чуда да значи. Поречанец A? 15:55, 9 ноември 2007 (UTC)
Словен навреда за Македонец? Појасни зошто... Зошто воопшто некој има потреба да негира дека ние не сме Словени, односно некој атрибутот Словен да го сфати навредливо? --Филип што бе? 17:20, 9 ноември 2007 (СЕВ)
За мене лично зборот Словен е навреда, зашто јас сум само МАКЕДОНЕЦ по националност и сум МАКЕДОНЕЦ пред се, но тоа да го тргнеме настрана. Инаку Русите и Бугарите за словени викаат славјани, а на англиски е Slavs. На латински (римски) „склавус“ или „славус“, а и на денешен англиски slave значи роб, но тоа мене не ме интересира, зашто не сум јас Словен туку сум Македонец, за друго сакам да кажам тука, а тоа е за градот Велес. Точно е дека името Велес е со чисто словенско потекло, но како што знам поврзаноста на богот Велес со името на градот Велес се смета повеќе како легенда отколку како официјална верзија за настанокот на името на Велес. Како што знам јас (а јас не сум академик, туку обичен МАКЕДОНЕЦ - граѓанин) името на Велес доаѓа од прилошката определба за место в лес (во шума) бидејќи во тие времиња кога доаѓале Словените велешките ридови биле пошумени, а не голи како сега. Тоа ми беше зборот, бидејќи во статијата се вели дека името на градот Велес било добиено од името на словенскиот бог на стадата и тоа било доказ за словенството на денешните Македонци. Поздрав - Марио Шаревски - Македонец 17:17, 9 ноември 2007 (UTC)
А јазикот што го говориш не е словенски? --Фичо 18:57, 9 ноември 2007 (UTC)
Јазикот кој го говорам се вика МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК и е МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, кој припаѓа на групата славјански јазици но сепак тој пред се е МАКЕДОНСКИ, а потоа словенски. Значи јас говорам МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК. - Марио Шаревски - Македонец 19:04, 9 ноември 2007 (UTC)
Има ти теории за потеклото на името Словени (Славяне) - 1) Од “слово“, т.е. ти што зборуваат на разбирлив јазик се Словени, а тие кои не ги разбираме се “немци“, од таму и словенското име за Германците. 2) од зборот славен - glorious, 3) од индоевропското slauos - народност. П.С. Марио тоа што зборот Словен за тебе е навреда е твој личен став и проблем. Не смееме да дозволиме нашите лични проблеми да бидат префрлувани на википедија. Поздрав Revizionist 19:29, 9 ноември 2007 (UTC)
За тие што не го прочитале убаво мојот коментар еве извадоци од него: За мене лично зборот Словен е навреда, зашто јас сум само МАКЕДОНЕЦ по националност и сум МАКЕДОНЕЦ пред се, но тоа да го тргнеме настрана. Значи јас реков дека тоа е мојот став кон тоа Словен, мојот коментар беше пред се за настанокот на името на градот Велес, а за името на Словените воопшто не ми е ни битно и не се ни мешам за тоа. Поздрав - Марио Шаревски - Македонец 19:34, 9 ноември 2007 (UTC)
Напротив Марио, јазикот е прво словенски, потоа македонски. Најпрво е секако индоевропски. Не те терам да бидеш Словен или да те асимилирам кон словенството, но факт е дека Македонците говорат словенски јазик (кој се нарекова македонски, секако!) и дека се класифицираат како словенски народ (што и се, for the sake of argument: барем доминантно). А си размислил ли, да те прашам, дали некој се наоѓа себе си навреден од ова или ова? --Фичо 19:34, 9 ноември 2007 (UTC)
Првото мое сознание за јазикот на кој говорам што сум го добил од татко ми (чист Македонец) и од мајка ми (чиста Македонка) е дека јазикот е МАКЕДОНСКИ, а не словенски (за словенски подоцна во училиште слушнав). Значи јазикот на кој говорам е највеќе МАКЕДОНСКИ, па потоа словенски (произлегол од словенските во минатото), па потоа индоевропски (словенските јазици произлегле од нив во подалечното минато). Не знам зошто би те навредило знамето, сигурно се твои лични причини, имаш српско потекло, се залагаш за панславизмот, а бидејќи се тоа лични причини нема што јас да размислувам за тоа, тоа си е твоја работа. Јас таму реков лично јас не се сметам за словен (лично јас, лично јас, лично јас), а не реков за други луѓе и не реков тоа да биде ставено во статијата. Затоа личните работи си се лични работи, ти ако го презираш 16-зрачното сонце од Кутлеш слободно напиши си никој не ти брани, а и нема право да ти брани. - Марио Шаревски - Македонец 19:39, 9 ноември 2007 (UTC)
Хм, дали реков дека воопшто ми смета знамето? Не, воопшто не ми смета, ниту ме навредува, тоа беше знаме на мојата татковина. Но, ако тебе лично те навредува атрибутот словенски, некој можеби ќе се најде навреден од Вергината која е симбол на Античките Македонци. Туку, и да сакаме, јас и ти не можеме ништо да промениме: македонскиот народ е доминантно словенски (и секаде се класифицира како таков), а и неговиот јазик - македонскиот е исто така словенски (и секаде се класифицира како таков). Поздрав! --Фичо 19:51, 9 ноември 2007 (UTC)
Демократијата го гарантира правото на слободен избор и филозофирање, во мојата глава Македонскиот народ и јазик секогаш ќе си бидат класифицирани најпрвин и пред се како Македонски, а тоа е мојата глава односно мојот личен став и сфаќање. - Марио Шаревски - Македонец 19:55, 9 ноември 2007 (UTC)
Значи да не навлегуваме беспотребно во расправии. Мојата цел ми беше да му кажам на Ревизионист дека колку што знам јас етимологијата на името на градот Велес се смета дека доаѓа од в лес (во шума), а тоа со богот се смета за легенда. Несметањето за словен и сметањето дека јазикот кој го говорам е пред се МАКЕДОНСКИ се само мој ЛИЧЕН став кој немам намера да го НАМЕТНУВАМ. Немам ништо против доколку Фичо од свои лични причини е навреден од 16-зрачното сонце од Кутлеш, не го сака, го презира итн. Поздрав, мислам дека сега се разбравме и нема да се расправаме - Марио Шаревски - Македонец 19:53, 9 ноември 2007 (UTC)


Коледа - богот на зимското сонце.
Марио, името на богот Велес потекнува од словенското в, во и лес (шума, гора). Велес живеел во длабочините на шумите. Името на град Велес во Р.Македонија доажа од името на словенскиот бог Велес. Тоа го потврдува и д-р. Манев. а инаку не е само името на богот Велес пример. Тука е и словенскиот бог на зимското сонце - Коледа. Името на божеството до ден денес се користи од Македонците. Поздрав. --Revizionist 21:34, 11 ноември 2007 (UTC)
Добро, брате Словену. Ме убеди дека сум Словен, од сега на попис ќе се изјаснам како Словен, а не како Македонец. Јас реков дека не сум академик, и имам основни познавања, не мораш ништо да ми докажуваш на мене. Ај еден словенски поздрав до тебе. СЛОВЕНИЈА НА СЛОВЕНИТЕ!!!-Марио Шаревски - Македонец 21:38, 11 ноември 2007 (UTC)
Не биди патетичен, јас не те убедувам во ништо - погледни погоре и ќе видиш дека ти мене ме праша за потеклото на зборот. Ова е само одговор на твое прашање. П.С. Јас сум Македонец, а во исто време припадник на Словенската група народи. --Revizionist 21:43, 11 ноември 2007 (UTC)
Јас не те прашав туку само ти го кажав моето познавање за настанокот на името на градот Велес. На крајот на краиштата денешните Македонци (Словени) немаат скоро никаква врска со богот Велес кој е пагански бог, а со оглед на тоа дека денешните Македонци (Словени) се христијани (покрстетни) веќе 13-14 (ако не и повеќе) векови. А еве сега да те прашам нешто. Како тоа Србите, Бугарите, Чесите, Полјаците не се толку оптоварени со тоа дека се Словени? Зошто е тоа така? - Марио Шаревски - Македонец 21:52, 11 ноември 2007 (UTC)
Дефинирај што сакаш да кажеш со тоа “оптоварени“ - не те разбирам во кој смисол оптоварени? --Revizionist 21:54, 11 ноември 2007 (UTC)
Па еве како што гледам ти си оптоварен со тој „словенски дух“ на Македонците, кој ни јас не го негирам! Да појаснам: јас не негирам дека има словенско во нас, јас само не се идентификувам со тоа, но не го негирам!. Значи како тоа Чесите, Полјаците, Бугарите, Србите си живеат како Чеси, Полјаци, Срби, Бугари со свои национални идеали како Полјаци, Чеси, Срби и Бугари, а не како словени. Утврдиле дека се Словени и не се оптоваруваат повеќе со тоа. Секој од нив живее, да докаже што повеќе дека е Полјак, Бугарин и Србин отколу да докажува на светот дека е Словен или дека некој град во неговата држава е олицетворение на Словенството на неговиот народ. Сум бил и во Русија (Москва), каде што рускиот национализам и нео-нацизам е во пораст, и во контакт со луѓе од Руското министерство за образование не сум забележал да алудираат дека Русите се Словени, ниту пак на мене да ми предочуваат дека сум Словен. Се е во ред, ама некако како да си многу оптоварен со тоа дека сме ние Словени, што никој не го негира. Е сега, на една работа мора да се реагира. Што има врска денешен Македонец со цртежот со Словени од 5 век? Тој цртеж не може да ги отслика Македонците од 21 век во кој живееме ние. Се е во ред, ама нема потреба од тоа дури и во дали сте знаеле да се напише „Македонците се дел од семејството на словенски народи“. Тоа и на мене ми е јасно што сум „занесеник“ и не се идентификувам со Словенството. Тоа сакам да те прашам, што е тоа што Србите и Бугарите не ги тера да се докажуваат дека се Словени, а ние мора да се докажуваме? - Марио Шаревски - Македонец 22:02, 11 ноември 2007 (UTC)
На глупаво прашање е тешко да се одговори, но еве ќе се обидам да одговорам. Мислам дека не може да се генерализира дека “Србите, Бугарите, Чесите, Полјаците не се толку оптоварени со тоа дека се Словени“ како што велиш ти, затоа што овие држави си имаат свои институции кои ја формираат официјалната доктрина. Јас воопшто не сум “занесен“ со некаков словенски дух како што викаш ти - прво внимавај какви зборови употребуваш, иако тука секој може да пишува, сепак има граница и етички норми (кој си ти да ме нарекуваш занесен); и второ, напротив ако човек ја погледне твојата корисничка страница, ќе забележи дека ти си тој кој е тотално занесен со антика. Јас говорам за словенското потекло на Македонците кога има вакви апсурдни дезинфромации - [1]. Второ, ги дискфалификуваш луѓето заради тоа што се (Тополинска зашто е пољакиња, Чепреганов според тебе бил Влав, а корисникот Фичо од нашата википедија му префрлуваш заради неговото српско потекло. Но како и да е не планирам да се занимавам цела ноќ со твоите лични убедувања. Тоа што ја негираш официјалнаат наука си е твој проблем. Ајде лека ноќ, и и успешна недела. --Revizionist 22:49, 11 ноември 2007 (UTC)
Е сега ти навредуваш, со тоа што испревртуваш мои изјави. Дали јас некаде ја навредив Тополоњска со тоа што е Полјакина? Дали некаде го навредив Тодор Чепреганов зашто има влашко потекло и дали некаде го навредив Фичо зошто има српско потекло? Каде сум рекол јас нешто навредливо и против нив врз основа на нивното не-македонско потекло? Да знаеш дека за клевета (директна или индиректна) се подлежи на кривична одговорност според КЗ на Република Македонија член 187! Затоа немој да испревртуваш мои изјави, јас никого не сум навредил на национална основа! Мене може да ме окарактеризираш како занесеник бидејќи сеуште не сум академски граѓанин, а јас за тебе не реков дека си занесеник (значи пак испревртуваш изјави) туку реков дека си оптоварен со докажување на словенскиот дух на Македонците, како што и јас сум со докажување на врските со Древните Македонци. Те молам немој да го омаловажуваш трудот на Бошевски и Тентов, особено кога не си добро запознаен со него и се повикуваш на изјави на луѓе кои немаат врска со проектот, а самиот немаш видено официјална (твој омилен збор) презентација на проектот од авторите. А дека не се оптоварени со словенскиот дух тоа е факт, колку и на тебе да ти е глупаво. БАН воопшто не докажува дека Бугарите се Словени, туку дека се чеда на косоокиот хан Аспарух и крои граници на Голема Бугарија САНУ докажува дека Исус Христос е Србин и крои граници на Голема Србија и како и БАН докажува дека Македонците биле Срби (па нели сме сите едно - Словени) што го говореле најчистиот српски штокавски говор. Дека државната доктрина е правена повеќе по политички потреби е повеќе од јасно со оглед во кое време е правена државната доктрина. А еве сега да те израдувам малце (тебе и Фичо) да видиш како влијаела доктрината на Катарџиев и Тополоњска на мене преку настан што ми се случи летово. - 12:08, 12 ноември 2007 (UTC)
Еве како влијаела држаната комунистичка словенска етно-научно доктрина, преку настан што ми се случи летово. Летово бев во тринеделен престој во Ирска, со млади луѓе од 17 европски и 1 далекоисточна земја. Таму највеќе се здружив со еден Полјак и еден Унгарец, и две Швеѓанки. Додека бев во местото Kinsale (Кинсејл) во јужна Ирска блиску градот Cork (Корк) Полјакот беше особено непријателски настроен кон еден Германец кој имаше улога на домаќин. Една вечер Германецот пробуваше да ме набеди да му кажам што Полјакот зборува за него па дури ме залажуваше со следниве зборови: Hey man, I respect MACEDONIA a lot! You are the true descendents of Alexander the Great! Alexander the Great was Macedonian! Macedonia's cool! (мислам не мора превод, така?), но јас му се заблагодарив за таквите изјави но не го издадов мојот полски пријател. Потоа во пијана состојба полскиот пријател ми заблагодаруваше, јас исто така во пијана состојба му го одговорив следново (внимавајте сега): Nothing man! It was my duty to you! I will never betray you, BECAUSE WE ARE SLAVIC BROTHERS!!! Значи јас „античко-македонскиот занесеник и поддржувач на апсурдите на Бошевски и Тентов“ на Полјакот му изразив братска словенска љубов, само поради силното влијание на Катарџиевата доктрина на мене што сум ја здобил во образовниот систем. Па сакам да ви кажам дека не се секирајте словенството во нас ништо нема да го уништи. Дури и најголемите античко-македонски поддржувачи како Васил Иљов, Александар Донски, Страшо Ангеловски, па и јас сме свесни дека има словенско во нас и не го негираме тоа. Ај сега поздрав и да ја закопаме „воената секира“. - Марио Шаревски - Македонец 12:19, 12 ноември 2007 (UTC)
Нема воени секири тука. Има само аргументи, цивилизиран тон и трезвено размислување. Поздрав и до тебе. --Revizionist 12:31, 12 ноември 2007 (UTC)

Кој ја уредил статијава му колам теле на рамноденица :) --Zaebangad 00:19, 14 јануари 2008 (UTC)

словени коментар[уреди извор]

Кратко образложение. Зборот Словени потекнува од Ословени што по црковна или теолошка 

терминологија би значело оние што го примија Бога односно Словото Господово. Ако малку пробуричкате низ теолошката литература ќе видите дека не ретко Господ се ословува со "Словото".Кон прилогот дека Словените не се племе кое дошле од зад Карпатите и дека уште помалку се смешале со Мкедонците кои живееле на овие простори ,ви испракам дел од официјални Генетски испитувања со кои и сами ке видите дека сме и од Грците постари жители на овие простори. Discussion Macedonians Our results show that Macedonians are related to other Mediterraneans and do not show a close relationship with Greeks; however they do with Cretans (Tables 3, 4, Figs 1–3). This supports the theory that Macedonians are one of the most ancient peoples existing in the Balkan peninsula, probably long before arrival of the Mycaenian Greeks (10) about 2000 B.C. Other possible explanation is that they might have shared a genetic background with the Greeks before an hypothetical admixture between Greeks and sub- Saharans might have occurred. The cultural, historical and genetic identity of Macedonians is established according to our results. However, 19th century historians focused all the culture in Greece Tissue Antigens 2001: 57: 118–127 125 ignoring all the other Mediterranean cultures present in the area long before the classical Greek one (25). Greeks are genetically related to sub-Saharans Much to our surprise, the reason why Greeks did not show a close relatedness with all the other Mediterraneans analyzed (Tables 5, 6 and Figs 1–3) was their genetic relationship with sub-Saharan ethnic groups now residing in Ethiopia, Sudan and West Africa (Burkina- Fasso). Although some Greek DRB1 alleles are not completely specific of the Greek/sub-Saharan sharing, the list of alleles (Table 5) is self-explanatory. The conclusion is that part of the Greek genetic pool may be sub-Saharan and that the admixture has occurred at an uncertain but ancient time. The origin of the West African Black ethnic groups (Fulani, Mos

Користена литература[уреди извор]

Мислам дека не треба да постои поднаслов „Користена литература“ поради тоа што ова би ги нарушило правилата на Wikipedia. Може да се наведат тие книги како додатни ресурси за словените. Предлагам да се избрише тој дел или да се преименува, секако би го сторил тоа и сега, но сакам заеднички договор/одговор пред нешто такво да се случи.

varangian guard не е исто што и словенски воини[уреди извор]

Сликата под која стои текстот Словенски воини нема врска со словенски воини. Навистина, тие многу добро изгледаат, но сликата е преземена од книга во која се зборува за историјата на Византија (не го памтам насловот sorry), а самата слика ја претставува т.н. varangian guard која била елитна платена војска (претежно сочинета од скандинавци) во Византија во периодот на владеењето на македонската династија. Така што оваа слика не се наоѓа на право место и затоа ќе ја тргнам. Поздрав, --Wikimk (разговор) 20:57, 8 април 2009 (UTC)

Словенските племиња и денешните словенски народи[уреди извор]

Сепак треба да се прави разлика меѓу словенските племиња и денешните словенски народи. Генетички, русите, на пример, им се „роднини“ на балтите, а јужните словени на останатите балкански народи. Денешните словени се пред сè етнолингвистичка група, а не етницитет. --101.112.135.182 (разговор) 03:21, 8 ноември 2012 (CET)

Sashko1999 (разговор) 13:01, 6 октомври 2016 (CEST)

За Словените мислам дека прво треба да стои дека се обединети преку заедничкото потекло, бидејќи тоа е најважно, потоа треба да стои сличноста на јазиците и како трето културното наследство. Јас ќе ја извршам промената, се надевам дека е прифатлива за сите.