Разговор:Рајко Жинзифов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.
P literature grey.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Книжевност, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за книжевноста. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектниот тим.


Рајко Жинзифов - Бугарин?[уреди извор]

Кървава кошуля

I

В българска ми клета земля

има малко градче,

то е легнало в поляна,

име нему Прилеп.

Прилеп - то е име славно,

тамо е живеял

некога си крал ни Марко,

в него е царувал.

Е царувал, е воювал

с власи, каравласи,

българска e бранил земля,

роду си помагал.

Дор е бил жив крал ни Марко,

земля била мирна,

не глобеха нея турци,

не газеха нея.

Не рачил е мърсний турчин

къщи ни да газит,

он не можеше да любит

български девойки,

не е могъл да ги турчит,

в свой х а р е м да държит,

да не могат да излезат

изпод тежок затвор,

да не видат свет ми божий,

ни па сълнце ясно...

И одавна то е било

у нас, в България,

в одавнешно, старо време,

старо, али славно...


Издвоено од зборникот на Жинзифов "Новоб'лгарска сбирка": Кървава кошуля --Boban Krumeski 21:58, 14 септември 2006 (UTC)

Рајко Жинзифов бил Влав[уреди извор]

До господинов бугарски пропагандист и бугарофил Бобан Крумески: РАЈКО ЖИНЗИФОВ ПО НАЦИОНАЛНОСТ БИЛ ВЛАВ!!! Неговото родено име е Ксенофон Ѕинѕиф, кое подоцна го сменил во Рајко Жинзифов. Роден е во Велес во семејство на погрчени Власи.... - Македонец 17:40, 8 декември 2006 (UTC)

Рајко Жинзифов најдобро знае што бил!!![уреди извор]

Господине, основа на националноста е самоопределувањето, така што верувам дека великиот Жинзифов самиот најдобро знаел што е, инаку колку за информација во Јужна Албанија не живееле погрчени Власи, туку Словени со грцизирани имиња кои зборувале на јазик многу сличен на оној што се говорел во македонија. Како инаку мислиш дека зборувале со луѓето во Велес, влашки или грчки, не би рекол. Голем број луѓе се доселени од Јужна Албанија во Македонија и фактот што се разбирале со населението тука, оди во прилог на тоа дека го зборувале истиот јазик. Уште повеќе ова го знам бидејќи и моето семејство потекнува од Јужна Албанија, а подоцна е доселено во Кочани а од таму во Велес. Се разбира говореле на дијалект сличен со западномакедонските дијалекти, така што не се работи за грцизирани Власи. Има многу топоними во Јужна Албанија, од неодамна променете, кои укажуваат дека населението говорело словенски јазик. На пример самиот Жинзифов е по потекло од Москополе, има место наречено Новосело, Рогозина, градот Валона кои единствено на македонски е наречен така на албански е Вљора- Vlora, и така натаму. И навистина е интересно зошто би ги прогласиле преродбениците и за Марсовци само да не бидат Бугари. На краојт на краиштата, човекот не напиша никаква пропаганда туку песна напишана од Жинзифов. Тоа што некој има проблеми со вистината не ја засега самата вистина. (коментар од 77.28.24.206 21:25, 5 септември 2008)

Македонски преродбеник од бугарската земја Македонија[уреди извор]

„Рајко Жинзифов е познат македонски преродбеник“....кој...„Во своето творештво, Жинзифов се нарекува Бугарин, а Македонија - Бугарска земја.“ Гледате дека нешто не „штима“. Жинзифов, под Македонија подразбирал само географски поим, а доминантното население, т.е. денешните предците на денешните Македонци, ги сметал за Бугари. Така што не знам каков македонски преродбеник бил тој. Денес, веројатно би го нарекле, „предавник“, „бугарофил“, „фашист“, „татар“, итн. (коментар од 77.28.8.159 06:29, 7 септември 2008)

Тако е, 77.28.8.159, слажем се с тебе..., тако би го нарекли збиља. Потребител:Bogorm (разговор) 20:40, 22 август 2009 (UTC)
A ja se slažem da si ti samo jedam "sitni" trol!--Р ашоAero-stub img.svg 21:51, 22 август 2009 (UTC)

Цитирајте извори за да се избегнат уредувачки војни[уреди извор]

Како и да е - треба да се цитираат извори[уреди извор]

  • за да може содржината на статиите да биде точна (веродостојна) и да може да биде проверена од секој читател или редактор.
  • за да се подобри целосната веродостојност и авторитет на Википедија.
  • за да се покаже дека редакцијата не е лично мислење или истражување.
  • за да се намали веројатноста за разговори за соодветната страница или да се решат (престанат) тие кои се започнуваат.
  • за да се покажат извори на полезна информација и да се избегнат обвиненијата за плагијатство.
  • за да се избегнат уредувачки војни.

Ова е и за администраторите! --Стан (разговор) 14:18, 23 септември 2008 (UTC)

Рашо прекини со таа слепота, види изворот, во изворот пишува "бугарско", ти го поправуваш инак. Што е тоа извор, има ли нужда Вукипедија от извори!!?? --Li4kata (разговор) 16:07, 23 септември 2008 (UTC)

Односно елинизмот и бугарсо/словенско[уреди извор]

Еве што пишува во изворот: "Сме славяне как московци, сърби, чехи и поляци, чърногорци, ерцеговци и хървати, и бощняци." Коешто значи дека не се зборува за целото словенско население, туку само за бугарите. --Стан (разговор) 16:13, 23 септември 2008 (UTC)

Премногу се тенденциозни твоите уредувања. И Ве молам, не бидете фанатици. Ја кажа поентата дека тој бил Бугарин и Македонија ,,бугарска земја". Премногу е тенденциозно едно нешто да се повторува на секој втор збор во статиите. Boyan (разговор) 17:14, 23 септември 2008 (UTC)

Можеби и се неговите тенденциозни ама сепак мислам дека за нас е срам ако за рајко стои дека е македонец.Или пак треба да се наведе извор од каде е македонец.. колку што сум запознает со творештвото негово секаде како бугарин се изјаснува.--Tomsaso (разговор) 22:25, 5 ноември 2008 (UTC)

Мене не ми смета што тој се декларирал за Бугарин (негово право), мене ми смета што Бугарите го злоупотребуваат (или користат) тоа во насока да ние ,,увидиме дека тој бил Бугарин" и според тоа, како наш предок (сепак е од овие простори, иако е Влав), ние не треба да го ,,предадеме" со тоа што сме ,,македонизирани" од страна на Србите. Токму и затоа ги користев термините тенденциозно и фанатизам. Boyan (разговор) 22:47, 5 ноември 2008 (UTC)

Кој ти рече дека Рајко е Влав, како прво. Словените од Јужна Албанија имале грчки имиња, биле православни но говорели чисто словенски многу слично со западно-македонските дијалекти. Негово право што се изјаснил како Бугарин, ама ние немаме право да го прогласуваме за Македонец, Влав или што и да био. И најинтересно на никој не му е проблем да признае дека Жинзифов (наводно) бил Влав, а сепак се борел за Македонија, а сите од петни жили се борат да докажат како не бил Бугарин.

Епа токму тоа е проблемот, бе анонимен брат. Власите немаат држава и не можат тоа да го злоупотребат во насока на власизација на Македонците, а Бугарите имаат - така што тоа е проблем. Плус тоа, бугарската политика е целосно насочена кон бугаризирање на Македонците. Boyan (разговор) 09:12, 8 јануари 2009 (UTC)