Радомир Путник (војвода)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Радомир Путник
24 јануари 1847 - 17 мај 1917
Војвода Радомир Путник.jpg
Војвода Радомир Путник
Роден во:Крагујевац,  Кнежевство СрбијаКнежевствоСрбија
Починал во:Ница,  ФранцијаФранција
Период на служба:1861—1896 1903—1917
Чин:Војвода
(Фелдмаршал)
Битки/војни:Прва српско-турска војна
Втора српско-турска војна
Српско-бугарска војна
Прва балканска војна
Втора балканска војна
Прва светска војна
Одличја:=Орден Караѓорѓева ѕвезда од прв ред
Орден Таковски крст од трет степен
Орден бел орел од трет степен
Орден Свети Сава од прв ред

Радомир Путник (Крагујевац, 12/24 јануари 1847Ница, 17 мај 1917) бил српски војвода (фелдмаршал). Во текот на својата богата војничка кариера бил двапати началник на Главниот генералштаб, пет пати воен министер и началник на Штабот за Врховна команда на Војската на Кралството Србија во Балканските и Првата светска војна.[1]

Одликувања[уреди | уреди извор]

Одликувања на Радомир Путник[уреди | уреди извор]

Орден Караѓорѓева ѕвезда Орден Свети Сава Орден Караѓорѓева ѕвезда со мечеви Орден Таковски крст Орден Бел орел Орден Таковски крст со мрчеви Орден за воени заслуги Орден Свети Станислав Орден Свети Михајло и Свети Ѓорѓе Орден Легија на честа Орден Железна круна Орден Свети Станислав со мечеви Орден Свети Ѓорѓе Орден на Романската круна

Домашни одликувања[уреди | уреди извор]

Странски одликувања[уреди | уреди извор]

 • Орден Железна круна од 3 ред, Австроугарија
 • Орден за воени заслуги од 1 ред, Бугарија
 • Орден Свети Михаил и Свети Ѓорѓе со трака од 1 ред, Англија
 • Орден на Романската круна од 2 ред, Романија
 • Орден Свет Станислав од 1 ред, Русија
 • Орден Свети Станислав со мечеви од 2 ред, Русија
 • Орден Свет Ѓорѓе со мечеви од 4 ред, Русија
 • Орден Легије на честа од 2 ред, Франција

Фото-галерија[уреди | уреди извор]

Напомени[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

 • Саво Скоко - Сто најзнаменитијих Срба
 • Поповић, Никола Б (2000). Срби у Првом светском рату 1914—1918. Нови Сад: Друштво историчара Јужнобачког и Сремског округа.
 • Милићевић, Милић; Поповић, Љубодраг (1998). Министри Војни Кнежевнине и Краљевине Србије 1862—1918. Војноиздавачки завод. ISBN 978-86-335-0035-7.
 • Милићевић, Милић; Поповић, Љубодраг (2003). Генерали Војске Кнежевнине и Краљевине Србије. Београд: Војноиздавачки завод. ISBN 978-86-335-0142-2.
 • Скоко, Саво (1985(а)). Војвода Радомир Путник, том 1. Београд: Београдски издавачко-графички завод. ISBN 978-86-13-00453-0. Проверете ги датумските вредности во: |year= (help)
 • Скоко, Саво (1985(б)). Војвода Радомир Путник, том 2. Београд: Београдски издавачко-графички завод. ISBN 978-86-13-00453-0. Проверете ги датумските вредности во: |year= (help)
 • Ранковић, Живан Ј (1926). Војвода Радомир Путник: Његов живот и рад. Сарајево: Државна штампарија. Предлошка:COBISS
 • Влаховић, Томислав С (1989). Витезови Карађорђеве звезде са мачевима. Београд: Радиша Томић. Предлошка:COBISS
 • Иветић, Велимир (2000). Начелници генералштаба 1876—2000. Београд: Новинско-информативни центар ВОЈСКА.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. Милићевић, Милић; Поповић, Љубодраг (2003). Генерали Војске Кнежевнине и Краљевине Србије. Београд: Војноиздавачки завод. ISBN 978-86-335-0142-2.