Портал:Шах/Рејтинг листа според ФИДЕ/2011

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во продолжение се дадени рејтинг лисите според ФИДЕ за 2011 година.

ноември

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 ноември 2011.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Магнус Карлсен  Норвешка 2826 (+3) 10 1990
2 Вишванатан Ананд Индија Индија 2811 (-6) 10 1969
3 Левон Аронјан  Ерменија 2802 (-5) 10 1982
4 Владимир Крамник  Русија 2800 (+9) 6 1975
5 Тејмур Раџабов  Азербејџан 2781 (+29) 15 1987
6 Василиј Иванчук  Украина 2775 (+10) 26 1969
7 Веселин Топалов  Бугарија 2768 (0) 0 1975
8 Сергеј Карјакин  Русија 2763 (-9) 15 1990
9 Александар Морозевич  Русија 2762 (+25) 17 1977
10 Хикару Накамура  САД 2758 (+5) 10 1987


септември

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 септември 2011.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Магнус Карлсен  Норвешка 2823 (+2) 10 1990
2 Вишванатан Ананд Индија Индија 2817 (0) 0 1969
3 Левон Аронјан  Ерменија 2807 (+2) 8 1982
4 Владимир Крамник  Русија 2791 (+10) 17 1975
5 Сергеј Карјакин  Русија 2772 (-16) 13 1990
6 Веселин Топалов  Бугарија 2768 (0) 0 1975
7 Василиј Иванчук  Украина 2765 (-3) 15 1969
8 Руслан Пономариов  Украина 2758 (-10) 10 1983
9 Александар Гришчук  Русија 2757 (+11) 15 1983
10 Гата Камски  САД 2756 (+15) 18 1974


јули

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 јули 2011.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Магнус Карлсен  Норвешка 2821 (+6) 10 1990
2 Вишванатан Ананд Индија Индија 2817 (0) 0 1969
3 Левон Аронјан  Ерменија 2805 (-3) 0 1982
4 Сергеј Карјакин  Русија 2788 (+12) 10 1990
5 Владимир Крамник  Русија 2781 (-4) 8 1975
6 Василиј Иванчук  Украина 2768 (-8) 20 1969
7 Руслан Пономариов  Азербејџан 2768 (+14) 11 1983
8 Веселин Топалов  Бугарија 2768 (-7) 4 1975
9 Хикару Накамура  САД 2766 (-8) 10 1987
10 Шахријар Мамедјаров  Азербејџан 2765 (-7) 4 1985


мај

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 мај 2011.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Вишванатан Ананд Индија Индија 2817 (0) 0 1969
2 Магнус Карлсен  Норвешка 2815 (0) 0 1990
3 Левон Аронјан  Ерменија 2808 (0) 0 1982
4 Владимир Крамник  Русија 2785 (0) 0 1975
5 Василиј Иванчук  Украина 2776 (-3) 9 1969
6 Сергеј Карјакин  Русија 2776 (0) 0 1990
7 Веселин Топалов  Бугарија 2775 (0) 0 1975
8 Хикару Накамура  САД 2774 (0) 0 1987
9 Шахријар Мамедјаров  Азербејџан 2772 (0) 0 1985
10 Вугар Гашимов  Азербејџан 2760 (+14) 6 1986


март

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 март 2011.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Вишванатан Ананд Индија Индија 2817 (+7) 13 1969
2 Магнус Карлсен  Норвешка 2815 (+1) 13 1990
3 Левон Аронјан  Ерменија 2808 (+3) 13 1982
4 Владимир Крамник  Русија 2785 (+1) 13 1975
5 Василиј Иванчук  Украина 2779 (+15) 19 1969
6 Сергеј Карјакин  Русија 2776 (0) 0 1990
7 Веселин Топалов  Бугарија 2775 (0) 0 1975
8 Хикару Накамура  САД 2774 (+23) 13 1987
9 Шахријар Мамедјаров  Азербејџан 2772 (0) 0 1985
10 Александар Гришчук  Русија 2747 (-26) 13 1983


јануари

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 јануари 2011.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Магнус Карлсен  Норвешка 2814 (+12) 17 1990
2 Вишванатан Ананд Индија Индија 2810 (+6) 17 1969
3 Левон Аронјан  Ерменија 2805 (+4) 9 1982
4 Владимир Крамник  Русија 2784 (-7) 16 1975
5 Сергеј Карјакин  Русија 2776 (+16) 20 1990
6 Веселин Топалов  Бугарија 2775 (-11) 10 1975
7 Александар Гришчук  Русија 2773 (+2) 20 1983
8 Шахријар Мамедјаров  Азербејџан 2772 (+9) 9 1985
9 Василиј Иванчук  Украина 2764 (0) 0 1969
10 Хикару Накамура  САД 2751 (+10) 16 1987