Портал:Шах/Рејтинг листа според ФИДЕ/2010

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во продолжение се дадени рејтинг лисите според ФИДЕ за 2010 година.

ноември

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 ноември 2010.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Вишванатан Ананд Индија Индија 2804 (+4) 6 1969
2 Магнус Карлсен  Норвешка 2802 (-24) 14 1990
3 Левон Аронјан  Ерменија 2801 (+18) 22 1982
4 Владимир Крамник  Русија 2791 (+11) 21 1975
5 Веселин Топалов  Бугарија 2786 (-17) 9 1975
6 Александар Гршчук  Русија 2771 (+11) 15 1983
7 Василиј Иванчук  Украина 2764 (+10) 16 1969
8 Шахријар Мамедјаров  Азербејџан 2763 (+7) 16 1985
9 Сергеј Карјакин  Русија 2760 (+13) 16 1990
10 Ванг Јуе Народна Република Кина НР Кина 2756 (+24) 21 1987


септември

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 септември 2010.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Магнус Карлсен  Норвешка 2826 (0) 0 1990
2 Веселин Топалов  Бугарија 2803 (0) 0 1975
3 Вишванатан Ананд Индија Индија 2800 (0) 13 1969
4 Левон Аронјан  Ерменија 2783 (0) 0 1982
5 Владимир Крамник  Русија 2780 (-10) 10 1975
6 Павел Елијанов  Украина 2761 (+6) 10 1983
7 Александар Гришчук  Русија 2760 (0) 0 1983
8 Шахријар Мамедјаров  Азербејџан 2756 (-5) 10 1985
9 Василиј Иванчук  Украина 2754 (+15) 9 1969
10 Борис Гелфанд Израел Израел 2751 (+12) 10 1968


јули

Ова се првите 10 шахисти според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 јули 2010.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Магнус Карлсен  Норвешка 2826 (+13) 10 1990
2 Веселин Топалов  Бугарија 2803 (-9) 12 1975
3 Вишванатан Ананд Индија Индија 2800 (+13) 13 1969
4 Владимир Крамник  Русија 2790 (0) 0 1975
5 Левон Аронјан  Ерменија 2783 (0) 0 1982
6 Шахријар Мамедјаров  Азербејџан 2761 (-2) 13 1985
7 Александар Гришчук  Русија 2760 (0) 0 1983
8 Павел Елијанов  Украина 2755 (+4) 16 1983
10 Алексеј Широв  Шпанија 2749 (+7) 7 1972
8 Тејмур Раџабов  Азербејџан 2748 (+8) 23 1987


мај

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 мај 2010.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Магнус Карлсен  Норвешка 2813 (0) 0 1990
2 Веселин Топалов  Бугарија 2812 (+7) 10 1975
3 Владимир Крамник  Русија 2790 (0) 0 1975
4 Вишванатан Ананд Индија Индија 2787 (+2) 2 1969
5 Левон Аронјан  Ерменија 2783 (+1) 10 1982
6 Шахријар Мамедјаров  Азербејџан 2763 (+3) 4 1985
7 Александар Гришчук  Русија 2760 (+4) 18 1983
8 Ванг Јуе  Русија 2752 (+3) 7 1987
9 Павел Елијанов  Украина 2751 (+15) 20 1983
10 Алексеј Широв  Шпанија 2742 (+5) 10 1972


март

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 март 2010.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Магнус Карлсен  Норвешка 2813 (+3) 13 1990
2 Веселин Топалов  Бугарија 2805 (0) 0 1975
3 Владимир Крамник  Русија 2790 (+2) 13 1975
4 Вишванатан Ананд Индија Индија 2787 (-3) 13 1969
5 Левон Аронјан  Ерменија 2782 (+1) 9 1982
6 Шахријар Мамедјаров  Азербејџан 2760 (+19) 9 1985
7 Александар Гришчук  Русија 2756 (+20) 16 1983
8 Петар Свидлер  Русија 2750 (+6) 9 1976
9 Борис Гелфанд Израел Израел 2750 (-11) 7 1968
10 Ванг Јуе Народна Република Кина НР Кина 2749 (0) 0 1987


јануари

Ова се првите 10 шахисти во светот според рејтинг листата на ФИДЕ објавена на 1 ноември 2009.

Поз. Име и презиме Земја Рејтинг Партии Година на раѓање
1 Магнус Карлсен  Норвешка 2810 (+9) 16 1990
2 Веселин Топалов  Бугарија 2805 (-5) 4 1975
3 Вишванатан Ананд Индија Индија 2790 (+2) 9 1969
4 Владимир Крамник  Русија 2788 (+16) 16 1975
5 Левон Аронјан  Ерменија 2781 (-5) 17 1982
6 Борис Гелфанд Израел Израел 2761 (+3) 25 1968
7 Вугар Гашимов  Азербејџан 2759 (+1) 21 1986
8 Василиј Иванчук  Украина 2749 (+10) 13 1969
9 Ванг Јуе Народна Република Кина НР Кина 2749 (+15) 8 1987
10 Петар Свидлер  Русија 2744 (-10) 27 1976