Пластична хирургија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Валтер Јео, морнар повреден во Битката кај Јитланд, се претпоставува дека имал пластична операција во 1917 година. На фотографијата се гледа како тој веднаш следи (десно) од операција на размавта од Господин Харолд illилис, и по заздравувањето (лево).

Пластична хирургија е специјалност која се занимава со корегирање на формата и функцијата. Иако е позната по естетската хирургија, пластичната хирургија содржи и многу други полиња како што се: краниофацијалната хирургија, хирургија за дланки и раце, хирургија за изгоретини, микрохирургија итн. Зборот „пластика“ доаѓа од грчкото пластин што значи да се моделира да се обликува нешто.

надворешни врски[уреди | уреди извор]