Прејди на содржината

Петровец (растение)

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Agrimonia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Common agrimony
Agrimonia eupatoria
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Agrimonia
Вид: Common agrimony
Научен назив
Agrimonia eupatoria
L.
Петровец
Agrimonia eupatoria
Научна класификација edit
Царство: Plantae
Оддел: Tracheophytes
Оддел: Angiosperms
Оддел: Eudicots
Оддел: Rosids
Ред: Rosales
Семејство: Rosaceae
Род: Agrimonia
Вид:
A. eupatoria
Биномен назив
Agrimonia eupatoria

Петровец (латински: Agrimonia eupatoria) е вид на агримонија.

Целото растение е темно зелено со бројни меки влакна. Меките влакна помагаат во мешунките од семето на растението да се залепат за кое било животно или лице што доаѓа во контакт со растението. Цветните шилци имаат лут мирис како кајсии. На јазикот на цвеќето, агримонија значи благодарност.[1]

Петровец е прехранбено растение за гасеници на молец Endotricha flammealis.

Опис[уреди | уреди извор]

Петровец цвета од јуни до септември
закачените глави на семиња слични на бруси, кои помагаат да се распрснуваат додека се прикачуваат на минувачките животни

Вегетативни одлики[уреди | уреди извор]

Обичната агримонија расте како листопадно, повеќегодишно тревно растение и достигнува висина до 100 см. Неговите корени се длабоки ризоми, од кои изникнуваат стеблата. Се одликува со неговите типични назабени рабови шилести листови.Grieve, Mrs M. „Agrimony“. A Modern Herbal. Botanical.com. Посетено на 2011-06-23.</ref>

Генеративни одлики[уреди | уреди извор]

Цветовите со кратко стебло се појавуваат од јуни до септември, во долги, шилести, шилести соцвети. Единечниот цвет има заоблена цветна чаша во форма на урна, горниот раб има неколку редови меки, закривени влакна во облик на кука, 1-4 мм долго. Цветот на хермафродит има петкратна радијална симетрија. Присутни се пет чашкини ливчиња. Има пет жолти, заоблени ливчиња.Grieve, Mrs M. „Agrimony“. A Modern Herbal. Botanical.com. Посетено на 2011-06-23.Grieve, Mrs M. "Agrimony". A Modern Herbal. Botanical.com. Retrieved 2011-06-23.</ref> Ливчињата и пет до 20 прашници се издигнуваат над врвот на цветната чаша. Двата толчници со средна големина во цветните чаши се потопени, но не и споени со него. Плодовите се ахени со пречник приближно 0,6 см и секој има голем број куки што му овозможуваат да се залепи за животинско крзно и облека.[2] Секој ахен може да има едно или две семиња.Vít Bojnanský; Agáta Fargašová (17 September 2007). Atlas of Seeds and Fruits of Central and East-European Flora: The Carpathian Mountains Region. Springer Science & Business Media. стр. 273–. ISBN 978-1-4020-5362-7.</ref>

Петровец е пронајдена во Европа и Југозападна Азија, каде што расте на влажни ливади, пасишта, покрај бреговите на потоците и меѓу грмушките - исто така се одгледува во други делови на светот за медицински цели.Vít Bojnanský; Agáta Fargašová (17 September 2007). Atlas of Seeds and Fruits of Central and East-European Flora: The Carpathian Mountains Region. Springer Science & Business Media. стр. 273–. ISBN 978-1-4020-5362-7.Vít Bojnanský; Agáta Fargašová (17 September 2007).

Во фолклорот[уреди | уреди извор]

За Агримонија се вели дека има медицински и магични својства уште од времето на Плиниј Постариот. Со него астролошки владее Ракот, според Николас Кулпепер. Вообичаениот фолклор смета дека може да ги излечи раните од мускета и да го одбегне вештерството

Традиционалниот британски фолклор вели дека ако гранче од растението се ставило под главата на човекот, тој би спиел сè додека не се отстрани.[3]

Плодови

Екологија[уреди | уреди извор]

Цветовите со своите обилни резерви на полен привлекуваат муви, муви и медоносни пчели. Тие исто така се важен извор на храна за пеперутките како што е гризлениот капитен.[4] Од опрашуваните цветови се развиваат плодови со бруси. Тие се прикачуваат на пасивните животни како говеда, овци и елени и се распространети на голема површина.Grieve, Mrs M. „Agrimony“. A Modern Herbal. Botanical.com. Посетено на 2011-06-23.Grieve, Mrs M. "Agrimony". A Modern Herbal. Botanical.com. Retrieved 2011-06-23.</ref> Агримонијата обично се наоѓа во млади пасишта, стари помалку од 50 години.[5] Тоа е див домаќин на неколку видови штетници од инсекти ( Stigmella fragariella и Coroebus elatus ) кои се хранат со логан, малини и јагоди во Европа.

Содржи испарливи масла, флавоноиди, апигенин, лутеолин, кверцетин, кемпферол, тилирозид, тритерпен гликозиди вклучувајќи еускапинска киселина и торментна киселина, фенолни киселини и танини од 3%–21%.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Agrimony Wildflowers“. Архивирано од изворникот на 2013-12-26.
  2. „Agrimony | plant“.
  3. Encyclopedia of Folk Medicine: Old World and New World Traditions By Gabrielle Hatfield, p.310
  4. Streitberger, Merle; Fartmann, Thomas (2013-01-01). „Molehills as important larval habitats for the grizzled skipper, Pyrgus malvae (Lepidoptera: Hesperiidae), in calcareous grasslands“ (PDF). European Journal of Entomology (англиски). 110 (4): 643–648. doi:10.14411/eje.2013.087. ISSN 1210-5759.
  5. M. Ingrouille, Historical Ecology of the British Flora, p219
  6. Frances Watkins; Barbara Pendry; Alberto Sanchez-Medina; Olivia Corcoran (2012). „Antimicrobial assays of three native British plants used in Anglo-Saxon medicine for wound healing formulations in 10th century England Original Research Article Pages 408-415“ (PDF). Journal of Ethnopharmacology. 144 (2): 225–456. doi:10.1016/j.jep.2012.09.031. PMID 23026307.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Хауард, Мајкл. Традиционални народни лекови (Век, 1987, стр. 96–97)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]