Петолетка (книга)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Петолетка е книга со слики од македонскиот сликар Александар Станковски, издадена во 2007 година.

Технички податоци[уреди | уреди извор]

Книгата е објавена од Културно-информативниот центар во Скопје. Графичкото уредување и дизајнот е дело на „Точка“. Книгата има 64 страници, со обем од 21 сантиметри и содржи илустрации во боја. Книгата е каталогизирана во Народната и универзитетска библиотекаКлимент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 978-9989-139-83-3.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата содржи приказ на ликовните дела на Станковски, како и пет негови текстови: „Петолетка“, „Ретрогарда“, „Авангардизам“, „Моќ“ и „Медиум“. Во книгата се прикажани илустрации на следниве дела на Станковски:[2]

 • Поглед, 2007, масло на платно (55 х 48 см)
 • Џоле, 2007, масло на платно (35 х 28 см)
 • Кукла, 2007, масло на картон (30 х 25 см)
 • Крал, 2007, масло на даска (21 х 15 см)
 • Панкер, 2007, масло на платно (35 х 28 см)
 • Пријатели, 2007, масло на платно (35 х 28 см)
 • Портрет, 2007, масло на платно (35 х 28 см)
 • Европа во јули, 2007, масло на даска (100 х 70 см)
 • Огнови, 2007, масло на даска (110 х 85 см)
 • Happy Banality, 2007, масло на даска (35 х 28 см)
 • Хоризонти, 2006, масло на даска (21 х 15 см)
 • Полиња, 2006, масло на даска (21 х 18 см)
 • Крпимир Маслович, 2007, масло на картон (30 х 20 см)
 • Ретрогарда, 2007, масло на даска (25 х 18 см)
 • Актови во вода, 2007, масло на платно (70 х 55 см)
 • Пливачки, 2007, масло на платно (50 х 40 см)
 • Актови, 2006, масло на платно (55 х 45 см)
 • Капачки, 2007, масло на платно (75 х 55 см)
 • Ноктурно, 2006, масло на платно (50 х 40 см)
 • Стил, 2006, масло на даска (21 х 18 см)
 • Праисториски ѓавол и жена, 1987, комбинирана техника (70 х 50 см)
 • Ѓавол и жена, 1987, колаж (70 х 50 см)
 • Туширање, 1998, масло на платно (75 х 55 см)
 • Чудна шума, 2006, масло на даска (75 х 75 см)
 • 1 000 000 кодоши, 2006, масло на даска (55 х 40 см)
 • Х.Р.А.М., 2006, фломастер на даска (22 х 18 см)
 • Турска бомба, 2006, фломастер врз метална кутија за локум (18 х 18 см)
 • Експлозија, 2006, фломастер врз метална кутија за локум (15 х 15 см)
 • Филтер була, 2006, пенкало врз кутија за маслени бои (12 х 12 см)
 • Суштество, 2007, реди мејд и фломастер (15 х 10 см)
 • Појава, 2007, масло на картон (10 х 10 см)
 • Дрво, 2007, колаж и масло на плоча (200 х 100 см)
 • Розов квадрат, 2007, масло на картон (35 х 25 см)
 • Срп и чекан, 2005, масло на платно (35 х 28 см)
 • Кај Хипо, 2007, масло на платно (35 х 28 см)
 • Куќата на баба Јага, 1999, масло на платно (70 х 100 см)
 • Брег, 2006, масло на картон (22 х 15 см)
 • Море, 2007, масло на картон (70 х 50 см)
 • Црвени облаци, 2006, масло на даска (18 х 12 см)
 • Остров, 2007, масло на платно (100 х 70 см)
 • Јавачи, 2006, масло на даска (40 х 32 см)
 • Мистерион, 2001, масло на платно (150 х 120 см)
 • Колоритни простори, 2007, масло на платно (100 х 120 см)
 • Луда куќа, 2007, масло на платно (35 х 28 см)
 • Пејзаж, 2007, масло на платно (35 х 28 см)
 • Патека, 2007, масло на платно (35 х 28 см)
 • Пејзаж, 2007, масло на платно (100 х 70 см)
 • Претстава, 2001, масло на платно (150 х 120 см)
 • Зајдисонце, 2002, масло на платно (200 х 185 см)
 • Спирала, 2007, масло на платно (200 х 100 см)
 • Илуминација, 2007, комбинирана техника (200 х 100 см)
 • Македонска ренесанса II дел, 2006, масло на даска (40 х 30 см)
 • Ж'то на ж'то, 2006, масло на даска (50 х 40 см)
 • Ребрендирање на Маршалот, 2005, комбинирана техника (50 х 45 см)
 • Лун кралот на полноќта, 2000, комбинирана техника (200 х 120 см)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Александар Станковски, Петолетка, Културно-информативен центар, Скопје, 2007.
 2. Александар Станковски, Петолетка, Културно-информативен центар, Скопје, 2007.