Бомба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Бомба

Бомба е експлозивно оружје кое ја користи егзотермичната реакција на експлозивен материјал за да обезбеди исклучително ненадејно и насилно ослободување на енергија. Детонациите нанесуваат штета главно преку механички стрес што се пренесува преку земја и атмосфера, влијанието и продирањето на проектили под притисок, оштетување на притисокот и ефекти генерирани од експлозија. Бомбите биле во употреба уште од 11-тиот век во династијата Песна во Кина. Терминот бомба обично не се применува на експлозивни направи што се користат за цивилни цели, како што се градежништвото или рударството, иако луѓето што ги користат овие уреди понекогаш може да ги нарекуваат "бомба". Воената употреба на терминот "бомба", или поконкретно акција против воздушни бомби, обично се однесува на ненадејно оружје со оружје, кое најчесто се користи од страна на воздушните сили и поморската авијација. Други воени експлозивни оружја, кои не се класифицирани како "бомби", вклучуваат гранати, длабочини (користени во вода), боеви глави кога се во проектили или мински мини. Во неконвенционални борби, други имиња може да се однесуваат на низа офанзивни оружја. На пример, во последниве конфликти од Блискиот Исток, бомбите наречени "импровизирани експлозивни направи" (IEDs) биле користени од бунтовничките борци до голема ефикасност.

Бомба