Пагспа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пример на писмото Пагспа

Пагспа писмото (монголски: дөрвөлжин үсэг dörvöljin üseg "квадратесто писмо"; тибетски: hor gsar yig "ново монголско писмо" или кинески: 蒙古新字 měnggǔ xīnzì "ново монголски писмо") било абугида дизајнирано од тибетскиот Лама Дрогон Чогјал Пагпа за монголскиот император Кублај Хан за време на династијата Јуан во Кина. Писмото било наменето за пишување на сите јазици во рамките на Династијата, но сепак било тоа без посакуваните резултати. По доаѓањето на Минг Династијата, писмото престанало да се употребува.

Поврзано[уреди | уреди извор]