Јасно писмо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Prijutnoe1.jpg

Јасното писмо (монголски: Тодо бичиг) било создадено во 1648 од будистичкиот монарх Заја-пандита Намхајџимко за пишување на монголски јазик. Било развиено врз основа на традиционалното монголско писмо и било создадено сѐ со цел да се прилагоди пишувањето според изговорот на јазикот. Исто така, со ова писмо полесно било преведувањето и транскрипцијата од тибетски јазик и санскритски јазик во монголски јазик.

Писмото исто така било користено од калмиците во Русија сѐ до 1925, кога тоа писмо било заменето со кирилицата. Во Синкјанг, во НР Кина, ојратите сѐуште го користат писмото.

Писмото[уреди | уреди извор]

Todo Bichig Macedonian.png

Пример[уреди | уреди извор]

LordsPrayerKalmyk.png
Оче наш
Jn316Kalmyk.png
Јован 3:16

Поврзано[уреди | уреди извор]