Осмина (музика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Две осмини и четвртина пауза.
Делови на осмината:
1. Глава
2. Врат
3. Бајраче

Осмина[1][2] или осмина нотанотна вредност претставена со црна јајцевидна нотна глава, на која се надоврзува врат со барјаче. Положбата на нотната глава во петолинието ја означува нејзината висина.

Барјачето може да се умножи за да се подели времетраењето на нотата: на тој начин се конструираат шеснаесетини, триесетидвоини и шеесестчетвртини.

Времетраењето на осмината е еднакво на половина од четвртината, четвртина од половина и осмина од цела нота. Спротивно на тоа, вреди двојно повеќе од шеснаесетината, четири пати повеќе од триесетидвоината и сл.

На пример, во такт нумериран 4/4, осмината нота вреди половина отчукување, или осмина од тактот.

Паузата која трае исто како и осмината нота е полувоздишка.

Нотација[уреди | уреди извор]

Вратот е ориентиран или нагоре или надолу поради естетски причини и леснотија на читање. Генерално е ориентиран нагоре кога нотата е на дното на петолинието и обратно, за да се ограничи излегувањето од рамките. Во полифоните дела, ориентацијата на вратовите може да се користи за да се разликуваат различните гласови.

За визуелно групирање на неколку осмини ноти, лентите ги заменуваат барјачињата: тоа е лигатура.

Лигатура на четири осмини

Лигатура може да ги поврзе нотите кои припаѓаат на ист такт.

Во вокалната музика, се користат осмини кога на секоја нота ѝ е доделен различен слог (и се користи лигатура кога истиот слог е доделен на неколку ноти).

Поврзување на ноти со барјачиња.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]