Половина нота

Од Википедија — слободната енциклопедија
Половина нота и половина пауза

Половина или половина нотанотна вредност претставена со јајцевиднанотна глава во бела боја, на која се надоврзува врат. Положбата на нотната глава во петолинието ја означува нејзината висина.

Времетраењето на половината е еднакво на половина од цела нота, двојно од четвртина, четиркратно од осмина, осумкратно од шеснаесетина, итн.

Во такт нумериран 4/4, половина нота вреди две отчукувања, или половина од тактот.

Половина пауза[уреди | уреди извор]

Пауза со исто времетраење како и половината нота е половина пауза.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]