Нотен врат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Делови на осмината:
1. Глава
2. Врат
3. Знаменце

Нота (лат: Nota = знак) — знак за бележење тонови во линиски систем.

  • Нотата се состои од:
  1. тркалезни или овални нотни глави кои во зависност од вредноста на нотата може да се поцрнат.
  2. вертикални линии, т.н. нотен врат кој, во зависност од нотната вредност и нејзиното место во петолинието, се додава на десната или левата страна на нотната глава:
  3. знаменце на нотниот вратот (или повеќе, во зависност од вредноста на нотата).

Нотен врат[уреди | уреди извор]

За помали нотни вредности (почнувајќи од половина ноти), на нотната глава се додава нотен врат.

  1. на нотата a1 на десната страна на нотната глава - нагоре,
  2. од нотата h1 па нагоре, од левата страна на нотната глава - надолу.

Случаи во кои се отстапува од даденото правило[уреди | уреди извор]

  • Ако нотите се спојуваат со ребра, тогаш се отстапува од горенаведеното правило. Имено, положбата на нотните црти и ребрата диктира поголем бројот на ноти во горниот или долниот дел од линискиот систем (видете го нотниот пример десно).
  • Во случаите кога на еден линиски систем се наоѓаат два гласа, тогаш нотните црти за горниот глас се свртуваат нагоре, а за долниот глас - надолу, без оглед на положбата на нотите во линискиот систем (видете го нотниот пример подолу).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]