Нотна вредност

Од Википедија — слободната енциклопедија
1. Глава
2. Врат
3. Знаменце

Во музичката нотација, нотната вредност го означува релативното времетраење на нотата, користејќи ја текстурата или обликот на нотната глава, присуството или отсуството на врат и присуството или отсуството на знаменца/греди/куки/опашки. Немодифицираните нотни вредности се степени од две дропки, на пример: цела нота, половина, четвртина, осмина, итн.

Пауза означува тишина со еднакво времетраење.

Список на ноти и паузи и нивните нотни вредности[уреди | уреди извор]

Нота Пауза Име Релативна вредност Вредност со 1 точка Вредност со 2 точки Вредност со 3 точки
максима[1][2] 8 8 + 4
= 12
8 + 4 + 2
= 14
8 + 4 + 2 + 1
= 15
лонга[3][4] 4 4 + 2
= 6
4 + 2 + 1
= 7
4 + 2 + 1 + 12
= 7 12
двојна цела нота,[5] 2 2 + 1
= 3
2 + 1 + 12
= 3 12
2 + 1 + 12 + 14
= 3 34
цела нота 1 1 + 12
= 1 12
1 + 12 + 14
= 1 34
1 + 12 + 14 + 18
= 1 78
половина нота 12 12 + 14
= 34
12 + 14 + 18
= 78
12 + 14 + 18 + 116
= 1516
или четвртина нота 14 14 + 18
= 38
14 + 18 + 116
= 716
14 + 18 + 116 + 132
= 1532
осмина нота 18 18 + 116
= 316
18 + 116 + 132
= 732
18 + 116 + 132 + 164
= 1564
шеснаестина нота 116 116 + 132
= 332
116 + 132 + 164
= 764
116 + 132 + 164 + 1128
= 15128
триесетдвоина нота 132 132 + 164
= 364
132 + 164 + 1128
= 7128
132 + 164 + 1128 + 1256
= 15256
шеесетчетвртина нота 164 164 + 1128
= 3128
164 + 1128 + 1256
= 7256
164 + 1128 + 1256 + 1512
= 15512
стодваесетосмина нота[6][7] (ретко) 1128 1128 + 1256
= 3256
1128 + 1256 + 1512
= 7512
1128 + 1256 + 1512 + 11024
= 151024
двестепедесетшестина нота [4] (ретко) 1256 1256 + 1512
= 3512
1256 + 1512 + 11024
= 71024
1256 + 1512 + 11024 + 12048
= 152048

Пократки ноти може теоретски да се создаваат до бесконечност со додавање дополнителни барјачиња, но се многу ретки.

Варијации[уреди | уреди извор]

Варијанти на цела нота

Целата нота се појавува во неколку различни верзии, како што е прикажано десно. Најчесто се користат првите две, третата е стилска алтернатива.

Понекогаш цела нота се користи за да означи многу долга нота со неопределено времетраење, како на крајот на делото (на пр. на крајот од Моцартовиот Mass KV 192).

Сама осмина нота, или која било побрза нота, секогаш е означена со барјачиња, додека две или повеќе обично се спојуваат во групи.[8] Кога има врат, тој може да оди или нагоре (од десната страна на нотната глава) или надолу (од левата страна), освен во случаите на лонгата или максимата кои речиси секогаш се бележат со вратови надолу. Во повеќето случаи, вратот се спушта надолу ако нотата е на средишната линија или над, а нагоре во спротивно. Сите барјачиња секогаш одат десно од стеблото.

Споени ноти

Модификатори[уреди | уреди извор]

Нотната вредност може да се зголеми со додавање точка по неа. Оваа точка ја додава следната пократка вредност на нотата, што ја прави еден и пол пати поголема од нејзиното првобитно времетраење. Голем број точки (n) ја зголемуваат нотната вредност за 2n − 12n од нејзината вредност, така што две точки додаваат две пониски нотни вредности, со што вкупно е една и три четвртини повеќе од неговото првобитно времетраење. Ретките три точки го прават тоа една и седум осмини времетраење, и така натаму.

Двојната точка првпат била употребена во 1752 година од Џеј Џеј Кванц. Во музиката од 18 век и порано, зголемувањето на нотната вредност од точката варирала: можела да биде повеќе или помалку од модерната интерпретација, за да се вклопи во контекстот.[9]

За да се подели вредноста на нотата на три еднакви делови, или некоја друга вредност освен два, може да се користат грепки. Сепак, видете занишана нота и нееднакви ноти.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. William Smythe, Babcock Mathews, and Emil Liebling, "Large", Pronouncing and Defining Dictionary of Music (Cincinnati, New York, London: J. Church and Company, 1896).
  2. Theodore Baker, A Dictionary of Musical Terms: Containing Upwards of 9,000 English, French, German, Italian, Latin, and Greek Words and Phrases, third edition, revised and enlarged (New York: G. Schirmer, 1897): 131.
  3. John Morehen and Richard Rastall, "Note values"", The New Grove Dictionary of Music and )|John Tyrrell (London: Macmillan Publishers, 2001).
  4. 4,0 4,1 Kartik Asooja, Sindhu Kiranmai, and Paul Buitelaar "UNLP at the C@merata Task: Question Answering on Musical Scores ACM Архивирано на 22 ноември 2015 г."
  5. John Morehen and Richard Rastall, "Breve" and "Note values", New Grove Dictionary of Music and Musicians, second edition (2001).
  6. Robert J. Miller (2015). Contemporary Orchestration: A Practical Guide to Instruments, Ensembles, and Musicians. London: Routledge. стр. 38. ISBN 978-0-415-74190-3.
  7. David Haas (2011). „Shostakovich's Second Piano Sonata: A Composition Recital in Three Styles“. Во Pauline Fairclough; David Fanning (уред.). The Cambridge Companion to Shostakovich. Cambridge Companions to Music. Cambridge and New York: Cambridge University Press. стр. 95–114. doi:10.1017/CCOL9780521842204.006. ISBN 978-1-139-00195-3. The listener is right to suspect a Baroque reference when a double-dotted rhythmic gesture and semihemidemisemiquaver triplets appear to ornament the theme.(p. 112)
  8. Gerou, Tom (1996). Essential Dictionary of Music Notation, p.211. Alfred. ISBN 0-88284-730-9
  9. Willi Apel, "Dotted Notes", Harvard Dictionary of Music, second edition, revised and enlarged (Cambridge, Massachusetts: Belknap Press of Harvard University Press, 1972) ISBN 978-0-674-37501-7.