Музичка нотација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рачно напишана музичка нотација од страна на Ј. С. Бах (1685-1750). .

Музичката нотација е  систем кој се користи за  визуелно претставување на музиката што се свири со инструменти или се пее со човечки глас преку употреба на писмена, печатена или поинаку-произведени симболи.

Историја[уреди | уреди извор]

Древниот Близок Исток[уреди | уреди извор]

Цртеж на едната страна од таблета на која е впишана химната на Никал[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Giorgio Buccellati, "Hurrian Music", associate editor and webmaster Federico A. Buccellati Urkesh website (n.p.: IIMAS, 2003).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]