Нордиски земји

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на нордиските земји

Поимот нордиска земја го опфаќа регионот на северна Европа со државите: Финска (со Оланд), Шведска, Норвешка, Данска (со Гренланд и Фарските острови), Исланд. Често се употребува и изразот „скандинависка земја“.

Сличностите во културниот, историскиот и политичкиот живот на овие држави тера често да се зборува за сите нив како заедница, иако официјално нема политичка едница: Скандинавија. Сепак постои Нордиски совет кој служи за меѓусебна соработка на нордиските земји.

Во сите нордиски земји заедно, живеат околу 25 милиони луѓе(24,8). Овие луѓе припаѓаат на две многу различни јазични групи, индоевропската (северно-германската под-група) и уралската.

Поврзано[уреди | уреди извор]