Наумова Пештера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Наумова Пештера
МестоТрпејца, Охридско
Должина27,75 м
Влезови1

Наумовата Пештера претставува една од најинтересните регистрирани и испитани пештери покрај брегот на Охридското Езеро. Се наоѓа во непосредна близина на Црна Пешт, односно десетина метри северно од неа. Вкупната должина на Наумовата Пештера изнесува 27,75 м со површина на внатрешноста од 167 м2.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Манаковиќ Д., Андоновски Т., Колчаковски Д. (1993): Подземни карстни форми во Националниот парк “Галичица”. Годишен Зборник на ПМФ, Институт за Географија, бр. 31-32, стр.: 37-71, Скопје.