Говедарник (пештера)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Говедарник
МестоПештани, Охридско
Должина34 м

Говедарник или локално Гоедарникпештера на подножјето на истоимениот гребен, кој народот го нарекува и Пладниште на планината Галичица. Тоа е гребен со должина од околу 300 м, а се наоѓа помеѓу селото Пештани и полуостровот Градиште. Природниот влез на пештерата денес е затворен т.е. бетониран. При деталните истражувања измерена е вкупна должина на пештерата од 34 м. со површина на нејзината внатрешност од 86 м2.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Манаковиќ Д., Андоновски Т., Колчаковски Д. (1993): Подземни карстни форми во Националниот парк “Галичица”. Годишен Зборник на ПМФ, Институт за Географија, бр. 31-32, стр.: 37-71, Скопје.