Монголска Народна Партија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Монголска Народна Партија
Монгол Ардын Нам
Mongol Ardyn Nam
ᠮᠤᠩᠤᠯ ᠠᠷᠳᠢᠨ ᠨᠠᠮ
ПретседателСухбатарин Батболд
Генерален секретарУхна Хурелсух
Водач на пратен. групаДанзангин Лундежанцан
Основана1 март 1921
ШтабУлан Батор, Монголија
Членови  (2009)147.300
Идеологијасоцијална демократија,
демократски социјализам,
(порано комунизам,
марксизам-ленинизам)
Политичка положбалев центар
(порано крајна левица)
Меѓународна припадностсоцијалистичка интернационала
(порано Коминтерна)
Боицрвена
Голем државен хурал
46 / 76
Мрежно место
http://www.mpp.mn/
Политика на Монголија
Политички партии
Избори
formerly known as the
Монголска Народна Револуционерна Партија
Монгол Ардын Хувьсгалт Нам
(1924-2010)

Монголската Народна Партија (монголски: Монгол Ардын Нам), пред 2010: Монголска Народна Револуционерна Партија (Монгол Ардын Хувьсгалт Нам) е поранешна комунистичка политичка партија во Монголија. Политичката партија најчесто се пишува и со кратенката МНП или на монголски јазик МАН.

МНП била владеачка партија на Монголската Народна Република од 1921 па сè до 1996, како единствена партија сè до 1990. Со воведувањето на повеќепартискиот систем, партијата е моментално владеачка во Монголија заедно со неколку останати помали политички партии.

Моменталниот претседател на Монголија, Намбарин Енхбајар е од редовите на МНП, како и премиерот на Монголија, Санџагин Бајар.

Седиште на партијата