Избори во Монголија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Монголија
State emblem of Mongolia.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Монголијадруги земји
 Портал „Политика“

Изборите во Монголија се средство со кое се остварува демократското право на секој граѓанин во Монголија и тие се средства што покажуваат гласачки резултати.

На национално ниво, Монголија избира претседател на Монголија и членови на парламентот во Монголија. Парламентот, или наречен уште Државен Голем Хурал има 76 членови избрани за мандат од 4 години. Најголеми политички партии во Монголија се: Монголска Народна Револуционерна Партија и Демократска Партија на Монголија (видете Политички партии во Монголија).