Намбарин Енхбајар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Намбарин Енхбајар
Намбарын Энхбаяр
Намбарин Енхбајар

Во служба
На функција од 
24 јуни 2005

Роден 1 јуни 1958
Улан Батор, Монголија
Партија МНРП
Религија будист

Намбарин Ехбајар (роден на 1 јуни 1958 во Улан Батор) е сегашниот претседател на Монголија. Неговиот мандат започнал на 24 јуни 2005 по победата на изборите во мај 2005 година.

Енхбајар е поранешен претседател на поранешната комунистичка партија- Монголска народна револуционерна партија. Енхбајар беше премиерот на Монголија од 2000 до 2004 година и претседател на Парламентот од 2004 до 2005 година.