Мирза Фатали Ахундов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мирза Фатали Ахундов
Роден 30 јуни 1812
Шеки, Руска Империја денеска Азербејџан
Починал 10 март 1878
Тбилиси, Руска Империја денеска Грузија

Мирза Фатали Ахундов (азерски: Mirzə Fətəli Məhəmmədtağı oğlu Axundov (Axundzadə)) (30 јуни 1812, Шеки - 10 март 1878, Тбилиси) е азербејџански писател демократ, педагог, филозоф и општественик.

Тој е основач на реализмот во азербејџанската литература, предок на азербејџанската драматургија и фикција, полковник.

Креативност[уреди | уреди извор]

  • "Ботаника мосю Жорди..." 1850 година
  • "Мола Ибрахим Халил - алхемичар..." 1850 година
  • "Хаџи Кара" 1852 година и др.

Меморија[уреди | уреди извор]

Неговото име го носат Азербејџански народната библиотека, Азербејџанскиот театар за опера и балет и Азербејџанскиот педагошки институт за руски јазик и литература.

Поврзано[уреди | уреди извор]