Македонско-одрински преглед

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонско-одрински преглед
Насловна страница
УредникНикола Наумов
Основан31 декември 1905
ЈазикБугарски
Престанал1907
СедиштеСофија

„Македоно-одрински преглед. Revue Macédo-Adrianopolitaine“ — македонски весник во Бугарија, легален орган на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација, излегувал во преиодт меѓу во 1905 - 1907 година под редакцијата на Никола Наумов. Списанието излегувало секоја недела и се издавало на бугарски и француски јазик. Првично го носело името Македонски преглед, а од број № 13 - Македонско-одрински преглед. Меѓу соработниците му се Иван Георгов, Љубомир Милетиќ, Васил Пасков, Ѓорче Петров, Симеон Радев, Христо Силјанов, Данаил Крапчев и други. Илустрирано е од Александар Божинов[1][2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993.
  2. Енциклопедия „Пирински край“, Том 1, Благоевград, 1995, стр. 538-39.