Иван Георгов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Иван Андреев Георгов (бугарски: Иван Андреев Георгов) е македонски педагог, научник, филозоф и историчар во Бугарија роден во Велес, Македонија.[1]

Биографиjа[уреди | уреди извор]

"Денешната положба во Македониjа под грчка и српска власт и Општеството на народите", 1925.

Роден е во Велес на 7 јануари 1860 година. Син е на општествениот деец Андреј Георгов и брат на бугарскиот новинар и политичар Илија Георгов. Студирал во Јена, Германија, и Женева, Швајцарија. Доктор по филозофиjа на универзитет во Јена. Во 1889 ги завршил студиите со докторат и се вратил во Бугариjа, каде бил примен на педагошка работа во Софискиот универзитет. Бил раководител на катедрата за историjа на филозофските науки до 1934, декан на Факултетот за историjа и филологиjа во 1901-1902 и 1908-1909, четири пати ректор на универзитетот (1898-1899, 1905-1906, 1916-1917, 1918-1919), а исто така член на Бугарската академиjа на науките од 1902 година и раководител на одделот за историjа и филозофиjа во академиjата од 1928 до 1936. Иван Георгов е еден од основачите и прв претседател на Македонскиот научен институт во периодот 1923-1927. Умира во Софија на 13 август 1936.[2]

Дела[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Петър Чолов, "Български историци. Биографично-библиографски справочник", Академично издателство "Проф. Марин Дринов", София, 1999, стр. 68.
  2. Петър Чолов, "Български историци. Биографично-библиографски справочник", Академично издателство "Проф. Марин Дринов", София, 1999, стр. 68.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Претседатели на Македонскиот научен институт

професор Иван Георгов | професор Љубомир Милетиќ | професор Никола Стоjанов | професор Димитар Сиљановски | Георги Кулишев | професор Петар Шапкарев | професор Димитар Гоцев | професор Трендафил Митев