Љубомир Милетиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Љубомир Милетиќ
Роден14 јануари 1863
Штип Уреди на Википодатоците
Починал1 јуни 1937 Уреди на Википодатоците (возр. 74)
Софија Уреди на Википодатоците
Образованиедоктор на науки Уреди на Википодатоците
ЗанимањеУниверзитетски професор, филолог, етнограф уреди на википодатоците
Работодавач
  • Загрепски универзитет Уреди на Википодатоците

Љубомир Милетиќ или Милетич (бугарски: Любомир Милетич; Штип, 1 јануари 1863 - Софија 2 јуни 1937) — научник од областа на бугарската и славистичката филологија и историја.

Биографија[уреди | уреди извор]

Роден е во 1863 година во Штип. Татко му Георги Милетиќ е роден во Хабсбуршката Монархија, но потекнува од Одринска Тракија.[1] Во Македонија е учител во Велес, Штип, Кукуш, Струмица, Ваташа. Мајка му Евка Попдаова е од Велес.[1]

Љубомир Милетиќ учи во Нови Сад и Софија, а потоа го завршил средното образование во Загреб. Словенска филологија учи во Загреб и Прага. Докторира во Загреб (1888). Работи како професор на Катедрата по словенска филологија на Софискиот универзитет “Св. Климент Охридски” (1892 - 1934). Тој е еден од основачите на Вишата школа во Софија (Софискиот универзитет) и активен член (од 1898) на Бугарското книжевно друштво (Бугарска академија на науките). Бил и ректор на Софискиот универзитет (1921) и претседател на Бугарската академија на науките (1926 - 1937).

Милетиќ е поддржувач на бугарскиот став за националната припадност на Македонците. Активно учествува во основањето на Македонскиот научен институт (МНИ) во Софија, чија основна задача е прибирање, обработка и објавување материјали за Македонија. Уредник е на списанието "Македонски преглед".

Милетиќ ги има редактирано и објавено спомените на бројни македонски револуционери, а на неписмените борци (Никола Митрев-Езерски) самиот тој им ги запишувал со своја рака.

Објавени дела[уреди | уреди извор]

  • “Старобългарска граматика с упражнения, текстове из старобългарските паметници и речник” (1888)
  • “O članu u bugarskom jeziku” (Загреб, 1889)
  • “Старото българско население в Североизточна България” (1902)
  • “Das Ostbulgarische” (Виена, 1903)
  • “Die Rhodopemundarten der bulgarischen Sprache” (Виена, 1911)
  • “Документи за антибългарския действия на сръбските и гръцките власти в Македония през 1912 - 1913 г.” (София, 1929) (Онлаjн издание)

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Претседатели на Македонскиот научен институт

професор Иван Георгов | професор Љубомир Милетиќ | професор Никола Стоjанов | професор Димитар Сиљановски | Георги Кулишев | професор Петар Шапкарев | професор Димитар Гоцев | професор Трендафил Митев