Маитреја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Буда Маитреја

Маитреја (санскрит: मैत्रेय) — почитуван во будистичката традиција како следниот целосно просветлен Буда на овој свет, претскажано од историскиот Буда Шакјамуни. Пророштвото на Маитреја се наоѓа во светите текстови на сите главни школи на будизмот, иако неговото толкување е малку поинакво во Теравада и Махајана. Култот на Маитреја бил најразвиен во Кореја, а во различни времиња бил широко распространет во Кина, Мјанмар и другите будистички земји. Верувањето во брзото доаѓање на Маитреја била основата на идеологијата на тајната секта Белиот лотос, која дејствувала во Кина многу векови и неколкупати покренала бунтови, поради што се промениле династиите. Верувањето во Маитреја е својствено и за теозофските општества.[1][2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Horner (1975), The minor anthologies of the Pali canon, p. 97. Regarding Metteyya, Bv XXVII, 19: "I [Gautama Buddha] at the present time am the Self-Awakened One, and there will be Metteyya...."
  2. Buddha Dharma Education Association (2014). „Suttanta Pitaka: Khuddaka Nikāya: 14.Buddhavamsa-History of the Buddhas“. Guide to Tipiṭaka. Tullera, NSW, Australia: Buddha Dharma Education Association. Посетено на 2014-12-21.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]