Лоенгрин (опера)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Лоенгрин)
Лоенгрин, опера во Осло

Лоенгрин е романтична опера од германскиот композитор Рихард Вагнер. Премиерата била на 28 август 1850 година во Вајмар. Тоа беше спроведено од страна на Франк Листа. Операта била голем успех , иако Вагнер не присуствувал на премиерата. По Мајското востание во Дрезден во 1849 година, Вагнер бил присилен да бега од Германија и се преселил во Цирих. Тој испрати партитури на неговиот добар пријател Франц Лист, барајќи од него да ја изведе операта во Германија, што тоа и го направил. Опера била изведена на годишнината од раѓањето на Гете.

Содржина[уреди | уреди извор]

Чин 1[уреди | уреди извор]

Брегот на Шилд. Хералд го најавува доаѓањето на кралот Хенри, кој собира војници низ цела Германија. Фридрих се однесува на царот и рекол дека по смртта на војводата од Брабант, тој го презел старателството над децата на војводата - Елса и Готфрид, кои наскоро исчезнале. Фридрих ја обвинува Елса дека го убила својот брат и самиот бара потврда на властите, особено бидејќи неговата сопруга Ортруда доаѓа од клан што некогаш владееше во оваа област. Елса се појавува, таа е оправдана, но таа се однесува чудно и сонува за витезот што и се јавил во сон. Се назначува "Божјиот суд". Елса е сигурна дека витезот што го испратил Бог ќе се појави за да ја заштити. Хералд прашува дали има некој кој сака да зборува наместо Елса на суд. Кога нема надеж, на реката се појавува ланец кој го привлекува лебед, а во него е непознат витез (Лохенгрин). Тој е подготвен да се повлече со Елса и ги прашува рацете, под услов таа никогаш да не праша што е тој и од каде. Има двобој во кој Лохенгрин го победи Фредерик, но му дава живот.

Чин 2[уреди | уреди извор]

Фредерик жали за загубата на неговата чест и ја обвинува Ортуда дека таа го направила лажното обвинение над Елса, додека невината Елса тоа го покажува пред Божјиот суд. Ортуда го обвинува за кукавичлук и рекла дека Лоенгрин не е Бог, и гатала која ќе исчезне ако го лиши од дури и најмалиот дел од телото. Неопходно е да се убеди Елса да побара од херој на неговото потекло, тогаш тој ќе изгуби моќта и честа на Фридрих ќе бидат вратена. На балконот се појавува Елса, вљубена во нејзината среќа. Ортруда се преправа дека се покаја и го постигнува сочувството на Елса, што ја води во нејзината свита. Ортруда се обидува да ги посее сомнежите на девојката за нејзиниот свршеник. Утро. Хералд најавува протерување на Фредерик од свадбата на Елса и Лохенгрин, кој утре мора да води воен поход. Четири благородници се незадоволни што тие мора да одат на кампување, но Фредрик успева да ги придобие на своја страна. Поворката на Елса се приближува до катедралата. Ортуда одеднаш го блокира преминот и од неа бара супериорност врз основа на тоа што доаѓа од почитувано семејство. кој е нејзиниот свршеник. По појавата на кралот и Лохенгрин, Ортруда е принудена да се повлече. Потоа се појавува Терамунд, тој успева да ги повика огорчените луѓе на внимание. Фридрих го обвинува Лохенгрин за вештерство, но обвинението е отфрлено. Поворката влегува во катедралата. И покрај враќањето на редот, душата на Елса е во сомнеж.

Чин 3[уреди | уреди извор]

Се слави свадбата на Елса и Лохенгрин. Хорот ги прославува младенците. Кога гостите ќе заминат, Елса ги изразува сомнежите за Лохенгрин. Убедувањето во неговото високо потекло ја исплаши уште повеќе - се плаши дека еден ден ќе ја остави и ќе се врати во својата земја. На крајот, Елса директно му поставува фатално прашање. Во овој момент, Фридрих се појавува со своите соучесници и го напаѓа Лохенгрин, но Лохенгрин го убива. Утро. Со многу луѓе, Лохенгрин го информира кралот дека нема да може да го води маршот. Тој е принуден да каже за неговото потекло - тој е еден од витезите на Грајл. Откако Елса го скрши ветувањето и покажа неверување, тој мора да ја напушти. Лохенгрин вели дека ако може да остане барем една година, нејзиниот брат ќе се врати кај Елса. Лебедот се приближува со лажек. Ортруда, уверена во нејзината победа, објавила дека овој лебед е Готфрид. По молитвата на Лохенгрин , лебедот добива човечки изглед пред истекот на мандатот. Грчкиот витез заминува. Елса умира од тага.

Ликови[уреди | уреди извор]

  • Хајнрих дер Фолер, германскиот крал (бас)
  • Лохенгрин (Лохенгрин), Витез на гралот (тенор)
  • Елза фон Брабант (сопран)
  • Фридрих фон Телумонд (баритон)
  • Ортруда, неговата сопруга, ќерката на фризискиот принц (мецосопран или сопран)
  • Кралскиот гласник (баритон)
  • Четири брабански благородници (тенори и басови)
  • Четири страници (сопран и виола)
  • Готфрид (Готфрид), брат на Елса (без говори)
  • Рефрен: брабантски и саксонски благородници, состав, службеници.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]