Лиман (геологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сателитска снимка од лиманот долж брегот на Црното Море, направена со помош на сателитот Ландсат.

Лиман — назив за еден вид естуар, најчесто карактеристичен за бреговите на Црното и Азовското Море[1]. Се образува на бреговите каде што ефектот на плимата и осеката не е изразен, па речниот тек е блокиран од седименти. По потекло, може да биде морски - кога седиментите ги носи морската струја или речни - кога седиментите ги носи поголема река.

Називот Лиман главно се користи за релјефни облици на западните и северните брегови на Црното Море, како и на Азовското Море. Примери за лимани се езерото Варна во Бугарија, езерото Разелм во Романија и Днестарскиот Лиман во Украина. Руските географи исто така го користат називот лиман кога опишуваат некои облици кои не се поврзани со Црното Море - на пр. Анадирскиот Лиман (руски: Анадырский лимáн) во Чукотскиот Автономен Округ.

Име[уреди | уреди извор]

Лиман создаден на устието на реките Днепар и Јужен Буг.

Зборот лиман доаѓа од рускиот јазик (руски: лиман). Потеклото на зборот е старогрчко (грчки: λιμένας), што во превод значи залив или пристаниште. Со проширувањето на Отоманското Царство на западните и северните брегови на Црното Море, Турците го прошириле зборот и на крајот навлегува во бугарскиот, романскиот, украинскиот и рускиот јазик.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Пешић Л. 2001. Општа геологија - Егзодинамика. Београд: Рударско-геолошки факултет
  2. „лимáн“ Васмеров Етимолошки рјечник (руски)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Анѓелиќ М. 1990 година Геоморфологија . Белград: Институт за воена географија
  • Марковиќ М., Павловиќ Р., Чупковиќ Т. во 2003 година Геоморфологија . Белград: Институт за учебници и наставни средства
  • Пешиќ Л. во 2001 година Општа геологија - Егзодинамика . Белград: Рударско-геолошки факултет