Прејди на содржината

Ливада

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Ливади)
Искосена ливада крај германскиот град Вупертал.

Ливада (грчки: λιβάδι) — ареал од рамен или нерамен терен каде предоминираат треви. Обично местото наречено ливада има повеќе биоразновидност отколку пасиштето бидејќи тоа содржи не само трева, туку и многубројни едногодишни, двегодишни и повеќегодишни растенија.

Преодни ливади

[уреди | уреди извор]

Преодна ливада се јавува кога едно поле, пасиште, обработливо земјиште или друга исчистена земја повеќе не се исползува за земјоделство или пасе во голема мера и истото почнува да обраснува. Меѓутоа штом условите за ливада се достигнат, оваа состојба е само привремена, бидејќи овие колонизатори ќе бидат засенчени од дрвенестите растенија кои ќе надојдат и добро ќе се прилагодат.

Вечна ливада

[уреди | уреди извор]

Вечна ливада е онаа ливада каде животните околности засекогаш не им даваат на дрвенестите растенија да виреат. На пример:

Ливадата како тема во уметноста

[уреди | уреди извор]
  • „Таму долу в ливаѓето“ - македонска народна песна.[1]
  • „Под Битола ливада“ - македонска народна песна.[2]
  • „Ливадата се подновила“ — песна за деца на хрватскиот поет Григор Витез.[3]
  • „Ливада со трева“ (англиски: An Acre of Grass) - песна на ирскиот поет Вилијам Батлер Јејтс.[4]
  • „Грантчестерски ливади“ (англиски: Grantchester Meadows) — песна на британската рок-група „Пинк флојд“ од 1969 година.[5]

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]
  1. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 133.
  2. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 127-128.
  3. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 61-62.
  4. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 165.
  5. Discogs, Pink Floyd – Ummagumma (пристапено на 13 февруари 2021)