Крмус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Крмус

Phytolacca americana е отровно тревно повеќегодишно растение од фамилијата на тревки Phytolaccaceae. Оваа трева расте од 1.2м до 3м.[1] Има едноставни листови на зелени до црвени или виолетови стебла и голем бел корен. Цветовите се зелени до бели, проследени со бобинки кои созреваат преку црвено до виолетова до речиси црна, кои се извор на храна за птиците песни како што се сивата мачорка, северната потсмевна птица, северниот кардинал и кафеавиот трешер, како и други птици и некои мали животни. (т.е. на видови кои не се засегнати од неговите токсини од цицачи).

Покевид е роден во Северна Америка, Среден Запад и Југ, со повеќе расфрлани популации на далечниот запад. Натурализиран е и во делови од Европа и Азија. Земјоделците го сметаат за вид штетник.[2] Pokeweed е отровен за луѓето, кучињата и добитокот. Во пролетта и почетокот на летото, ластарите и лисјата (не коренот) се јадат со правилно готвење (оттука и вообичаеното име „poke sallet“, т.е. „poke salad“ [3] ), но подоцна стануваат смртоносни, а бобинките се исто така отровни. Се користи како украсно средство во хортикултурата и предизвикува интерес за разновидноста на неговите природни производи (токсини и други класи), за неговата еколошка улога, неговата историска улога во традиционалната медицина и за одредена корист во биомедицинските истражувања (на пр. испитувања на митоген на pokeweed). Во дивината, лесно може да се најде како расте на пасишта, неодамна исчистени области и шумски отвори, живеалишта како што се покрај огради и во пустиња.

Научното име Phytolacca americana доаѓа од грчкиот збор phyton што значи растение и lacca што значи темноцрвено езеро во однос на длабоките црвеникаво-виолетови плодови. Вториот термин, Америка се однесува на ова растение кое е родено во Америка. Вообичаеното име „poke“ е изведено од pucoon, pocan или poughkone (од индиско име Algonquin за ова растение). Некогаш бобинки се користеле за правење мастило, па оттука и понекогаш користеното вообичаено име на мастило.

Општ опис[уреди | уреди извор]

Pokeweed бобинки
Mature Pokeweed.jpg

Pokeweed е член на фамилијата Phytolaccaceae и е големо автохтоно тревно повеќегодишно растение,[4] кое расте до 2,5 метри во висина во текот на летото.[4] Една до неколку гранки растат од круната на дебел, бел, месести корен корен; Мајкл Д.К. Овен ги опишува гранките како „витки, мазни, [и] зелени до малку виолетови“. Едноставни, цели лисја со долги ливчиња се наизменично распоредени по стеблото.[4]

Pokeweeds се размножуваат само со нивните големи, сјајни црни семиња во облик на леќа, кои се содржани во месести, 10-клеточни, виолетови до скоро црни бобинки кои имаат темноцрвен сок. Цветовите се совршени, радијално симетрични, бели или зелени, со 4-5 сепали и без ливчиња. Цветовите се развиваат во издолжени кластери кои се нарекуваат раси.[4][5] Семињата имаат долга одржливост, способни да 'ртат по многу години во почвата. Птиците не се засегнати од отровите во бобинките и ги јадат, растурајќи ги семињата. Семето се наоѓа и во комерцијални семиња (на пример, пакувања со семиња од зеленчук). Се наведува дека бобинките се добар извор на храна за птици-песни и други видови птици и мали животни кои не се погодени од неговите токсини. Се смета дека дистрибуцијата преку птици е причина за појавата на изолирани растенија во области кои инаку се ослободени од тревки.

Вообичаени имиња[уреди | уреди извор]

Phytolacca americana или боквеид е исто така познат како покебери,[4][6] ѕиркачки корен,[6] Вирџинија ѕирка (или едноставно ѕиркање ),[6][7] гулаб, [6][7] мастило,[4] црвено трева или растение за црвено мастило.[7] Кога се користи во кинеската медицина, се нарекува chuíxù shanglù (垂序垂序商陸).[6][8][9] Како храна, тоа се нарекува ѕиркање салата, или повообичаено ѕиркање салата, понекогаш спелувана салата од шипка. 

Токсичност, труење и смртност[уреди | уреди извор]

Сите делови на растението можат да бидат токсични и да претставуваат ризици за здравјето на луѓето и цицачите.[4][10][11][12][13] Токсини се наоѓаат во најголема концентрација во подлогата, потоа лисјата и стеблата, потоа зрелиот плод.[10][11] Растението генерално станува потоксично со зрелоста,[10] со исклучок на бобинките, кои се опасни дури и додека се зелени.[13]

Децата може да бидат привлечени од кластери од бобинки.[4] Центарот за земјоделско истражување и развој на Охајо (OARDC) забележува:[10]

Треба да се избегнува Pokeweed за време на бременоста и децата кои консумираат дури и една бобинка може да бараат итен третман.[14] Сокот од растенијата може да предизвика дерматитис кај чувствителни луѓе.[14]

Птиците очигледно се имуни на овој отров.[4] Растението не е вкусно за повеќето животни и се избегнува освен ако малку друго е достапно или е присутно во контаминирано сено, но коњите, овците и говедата се отруени со јадење свежи лисја или зелена сточна храна, а свињите се отруени со јадење на корените.[10]

Ако дојде до смрт, тоа обично се должи на респираторна парализа.[4]

Труењето со боксер беше вообичаено во источна Северна Америка во текот на 19 век, особено од употребата на тинктури како антиревматски препарати и од голтање бобинки и корења кои погрешно се сметаа за пашканат, ерусалимски артишок или рен.[15]

Симптоми и одговор на труење[уреди | уреди извор]

Овен наведува:[4]

Научниците од персоналот на OARDC забележуваат дека симптомите на труење вклучуваат „чувство на печење во устата, саливација, гастроинтестинални грчеви и повраќање и крвава дијареа“ и дека во зависност од количината што се консумира, може да се појават потешки симптоми, вклучувајќи „анемија, променето срце стапка и дишење, конвулзии и смрт од респираторна инсуфициенција“.[10] Ако се внесат само мали количини, луѓето и животните се опоравуваат во рок од еден до два дена.[10][16]

Живеалиште и опсег[уреди | уреди извор]

Покевид е роден во источна Северна Америка, Среден Запад, Заливскиот брег и Западниот брег на САД.[17] Тоа е воведен плевел во Јапонија .

Морфологија[уреди | уреди извор]

Кластер од бобинки Pokeweed

Тип на растение: Повеќегодишно тревно растение кое може да достигне висина од 3 метри [18], но обично е од 1,2 метри до 2 метри. Растението мора да биде старо неколку години пред коренот да порасне доволно голем за да ја издржи оваа големина. Стеблото е обично црвено доцна во сезоната. Во почетокот на сезоната има исправено, исправено централно стебло, кое подоцна со тежината на бобинките се менува во раширена, хоризонтална форма. Растението умира до корените секоја зима. Стеблото има коморна јама.

Листови: Листовите се наизменични со груба текстура со умерена порозност. Должината на листовите може да достигне 16 инчи. Секој лист е цел. Листовите се средно зелени и мазни, со изразен мирис кој многумина го карактеризираат како непријатен.

Цвеќиња: Цветовите имаат 5 правилни делови со исправени столпчиња и се до 5мм широк. Имаат бели сепали слични на ливчиња без вистински ливчиња, на бели педицели и педуни во исправена или овенати тркала, кои потемнуваат додека растението плодови. Цветањето прво се појавува на почетокот на летото и продолжува до почетокот на есента.

Овошје: Сјајна темно виолетова бобинка која се чува во кластери од раса на розови педицели со розов педунче. Педицелите без бобинки имаат карактеристична заоблена петделна чашка. Плодовите се тркалезни со рамно вдлабнати горниот и долниот дел. Незрели бобинки се зелени, стануваат бели, а потоа црно-виолетови.

Корен: Дебелиот централен корен корен кој расте длабоко и се шири хоризонтално. Брз раст. Тен кортекс, бела пулпа, умерен број на коренчиња. Попречно исечените коренски парчиња покажуваат концентрични прстени. Нема способност за фиксација на азот.[6]  [14] 

Хемиски компоненти[уреди | уреди извор]

Целокупното растение содржи тритерпенски сапонини како што се фитолакагенин, јалигонска киселина, фитолакагенска киселина (фитолацинска киселина), ескулентинска киселина и покеберигенин (во бобинки),[19] како и фитолаказиди A, B, D, E и G, и фитолакасапонини Б, Е и Г (во корените).[20][21]

Корените содржат и други тритерпеноиди како што се олеанолна киселина, α-спинастерол и неговиот глукозид, α-спинастерил-β- D -глукозид и палмитил -дериват, 6-палмититил-а-спинастерил-6- Д -глукозид, исто така. како слично функционализиран дериват на стигмастерол, 6-палмитил-Δ7-стигмастерол-Δ- D -глукозид.[20] Бобинките од боксер исто така содржат беталаин пигменти како што се бетанин и други.[22] Листовите содржат голем број на вообичаени флавоноли.[22] Семето на тревата содржи фенолен алдехид кафеен алдехид.[23] Pokeweed, исто така, содржи лектини, како што е митогенот на pokeweed.[24]

Како се користи[уреди | уреди извор]

Хортикултурна и еколошка корисност[уреди | уреди извор]

Забележано е дека бобинките од боксер се добар извор на храна за птиците песни како што се сивата мачорка (Dumetella carolinensis), северната птица потсмев (Mimus polyglottos), северниот кардинал (Cardinalis cardinals), кафеавиот трешер (Toxostoma rufum), други видови птици, вклучително и жалосниот гулаб (Zenai). макроура ) и кедрово восок (Bombycilla cedrorum). Малите цицачи кои очигледно се толерантни на неговите токсини вклучуваат ракун, опосум, црвена и сива лисица и глушец со бела нога.[25][26]

Pokeweed се користи како извор на храна некогаш од ларвите на некои видови Lepidoptera, вклучувајќи го и џиновскиот молец на леопард (Hypercompe scribonia).[27]

Некои тревки се одгледуваат како украсни растенија, главно поради нивните привлечни бобинки. Избрани се голем број на сорти за поголеми овошни паники .[28]

Народна и алтернативна медицина[уреди | уреди извор]

Овен забележува дека „Индијанците и раните доселеници го користеле коренот во лапа и одредени лекови за кожни болести и ревматизам“.[4]

Билката од крајот на 19 век, „ Кингс американски диспензатор“, опишува различни народни медицински намени што ги натерале поединците да внесуваат производи од боцка.[29] Екстрактот од фитолака беше рекламиран како лек за губење на тежината на рецепт во 1890-тите.[30]

Pokeweed е промовиран во алтернативната медицина како додаток во исхраната наменет за лекување на широк спектар на болести, вклучувајќи заушки, артритис и разни кожни заболувања.[31] И покрај тоа што pokeweed е предмет на лабораториски истражувања, не постојат медицински докази дека тој има некаков корисен ефект врз здравјето на луѓето.[31]

Употреба на храна[уреди | уреди извор]

Жена што подготвува салата со пик

Poke е традиционална јужна апалачка храна. Лисјата и стеблата на младите растенија може да се јадат, но мора да се готват со вриење два или повеќе пати со исцедена вода и заменета секој пат.[18] Листовите имаат вкус сличен на спанаќ; стеблата, слични на аспарагус. Типичен рецепт е да се отстранат листовите од младото растение, да се измијат во ладна вода, да се остават да зовријат во големо тенџере околу 20 минути, да се фрли водата за готвење, да се измијат во ладна вода, да се повтори вриењето и со плакнење уште најмалку двапати, пржете ги листовите во маст за сланина две минути, додадете сланина и сол и бибер по вкус.[32]

Корените се отровни, како и зрелите лисја и стебла.[18] Билката од крајот на 19 век, Кралската американска диспанзера, опишува различни народни медицински намени што ги навеле поединците да внесуваат производи од боцка.[29] Некои фестивали сè уште ја слават употребата на растението во неговите историски препарати за храна.

Уште во 1990-тите, две компании комерцијално конзервираат и продаваа габи, но во 2000 година последната, компанијата Ален Канинг од Силоам Спрингс, Арканзас, го затвори своето работење.[33]

Други употреби[уреди | уреди извор]

Растителните токсини од Phytolacca се истражуваат како средство за контрола на школките од зебра.[34][35]

Токсичниот екстракт од зрели бобинки од боцки може да се преработи за да се добие розова боја.[36][37][38] Раните европски доселеници во Северна Америка ќе набават фина црвена боја од корените на растението.[39]

Во средината на 19 век, виното често било обоено со сок од бобинки.[40]

Phytolacca содржи лектини познати како Pokeweed mitogen кои се користат за стимулирање на пролиферацијата на Б-клетките што е корисно за анализи на Б-клетките, дијагностички тест за имунодефициенција и имунотерапија.[41]

Исхрана[уреди | уреди извор]

Како што е прикажано на страничната лента, порција од 100 грама пиперка содржи 20 калории и 3,1 грама јаглехидрати, 1,6 грама шеќери, 1,5 грама прехранбени влакна, 0,4 грама масти, 2,3 грама белковини и е богат извор на витамин А, витамин Б2, витамин Ц, витамин К и манган. Содржи ниски нивоа на витамин Б 1, витамин Б 6, железо, калциум, магнезиум, фосфор и калиум.

Културно значење[уреди | уреди извор]

Во музиката[уреди | уреди извор]

Хит од 1969 година, напишан и изведен од Тони Џо Вајт, „Полк салад Ани“, е за пик салет, варено јадење слично на зелените, направено од трева.[42][43]

На локалните јужни фестивали[уреди | уреди извор]

Годишно во неколку мали јужни градови се одржуваат фестивали на салати поке, иако често овие прослави се само оддалеку поврзани со растението како храна или лек (види [44] и поединечни референци за фестивали подолу).

Во Оклахома, пик салата може да се додаде на годишните вечери со див кромид.[45]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Phytolacca americana (American Pokeweed, Common Pokeweed, Garnet, Pidgeon Berry, Poke, Pokeberry, Pokeweed, Scoke) | North Carolina Extension Gardener Plant Toolbox“.
 2. Oneto, Scott (August 15, 2018). „Pokeweed: A giant of a weed!“. Agriculture and Natural Resources, University of California.
 3. „Pokeweed: A giant of a weed!“. ANR Blogs.
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 Michael D. K. Owen, 1988, "Pokeweed (Phytolacca americana L.)", Publication Pm-746 of the Iowa State University Extension Service, Ames, IA: Iowa State University, see, accessed 2 May 2015
 5. Each flower has 10 stamens and a 10-cell pistil and gives rise to a 10-celled berry
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 USDA-ARS, 2015, "Taxon: Phytolacca americana L.," at National Genetic Resources Program.
 7. 7,0 7,1 7,2 Bailey, L.H., Bailey, E.Z., and the staff of the Liberty Hyde Bailey Hortorium, 1976, Hortus third: A concise dictionary of plants cultivated in the United States and Canada, New York, NY:Macmillan, ISBN 978-0-02-505470-7, see, accessed 2 May 2015.
 8. Further unlisted names that appear in Hortus Third (Bailey, Bailey, et al., 1976, op. cit.) include: cancer jalap, oakum, garget, pocan, and scoke.
 9. Further unlisted names that appear at WebMD include American Nightshade, American Spinach, Baie de Phytolaque d'Amérique, Bear's Grape, Branching Phytolacca, Cancer Jalap, Chongras, Coakum, Coakum-Chorngras, Cokan, Crowberry, Épinard de Cayenne, Épinard des Indes, Faux Vin, Fitolaca, Garget, Herbe à la Laque, Hierba Carmin, Jalap, Kermesbeere, Laque, Phytolacca Berry, Phytolacca americana, Phytolacca decandra, Phytolaque Américaine, Phytolaque à Baies, Phytolaque Commun, Phytolaque d'Amérique, Pocan, Raisin d'Amérique, Red Plant, Scoke, Skoke, Teinturier, Teinturière, Vigne de Judée.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 John Cardina, Cathy Herms, Tim Koch & Ted Webster, 2015, "Entry: Common Pokeweed, Phytolacca americana", in Ohio Perennial and Biennial Weed Guide, Wooster, OH: Ohio Agricultural Research and Development Center (OARDC), see OARDC Pokeweed, accessed 2 May 2015.
 11. 11,0 11,1 Jacob L. Heller, 2103, "Pokeweed poisoning", at MedlinePlus (online), October 21, 2013, see, accessed 2 May 2015.
 12. CBIF CPPIS, 2013, "All Plants (Scientific Name): Phytolacca americana," at Canadian Biodiversity Information Facility, Species Bank, Canadian Poisonous Plants Information System, (online), June 5, 2013, see, accessed 2 May 2015.
 13. 13,0 13,1 Amitava Dasgupta, 2011, Effects of Herbal Supplements on Clinical Laboratory Test Results, Volume 2, Patient Safety, Walter de Gruyter, ISBN 3110245620, see, accessed 2 May 2015.
 14. 14,0 14,1 14,2 Anon., 2015, "Entry: Phytolacca americana – L.," at Plants For A Future (organizational webpage), see, accessed 2 May 2015.
 15. Lewis, W. H. & Smith, P. R.; Smith (December 1979). „Poke root herbal tea poisoning“. J. Am. Med. Assoc. 242 (25): 2759–60. doi:10.1001/jama.242.25.2759. PMID 501875.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 16. One study performed in Oklahoma in 1962 concluded that the oral lethal dose of fresh poke berries in mice was about 300 gm/kg body weight and for dry berries was about 100 gm/kg body weight, and that liquid berry extract was 80 times as toxic when injected intraperitoneally as when taken orally.
 17. „Plant Profile:Phytolacca americana L., American pokeweed“. USDA Natural Resources Conservation Service PLANTS Database. Посетено на 16 November 2017.
 18. 18,0 18,1 18,2 Elias, Thomas S.; Dykeman, Peter A. (2009) [1982]. Edible Wild Plants: A North American Field Guide to Over 200 Natural Foods. New York: Sterling. стр. 96, 267. ISBN 978-1-4027-6715-9. OCLC 244766414. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:0“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:0“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 19. Kang, S.S.; Woo, W.S. (1980). „Triterpenes from the berries of Phytolacca americana“. J. Nat. Prod. 43 (4): 510–3. doi:10.1021/np50010a013.
 20. 20,0 20,1 Suga, Y., Maruyama, Y., Kawanishi, S. & Shoji, J. (1978). „Studies on the constituents of phytolaccaceous plants. I. On the structures of phytolaccasaponin B, E and G from the roots of Phytolacca americana L“. Chem. Pharm. Bull. 26 (2): 520–5. doi:10.1248/cpb.26.520.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link) Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Suga1978“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 21. Tang, W. & Eisenbrand, G., 1992, Chinese Drugs of Plant Origin: Chemistry, Pharmacology, and Use in Traditional and Modern Medicine, New York, NY: Springer-Verlag, p. 765.
 22. 22,0 22,1 Iwashina, T.; Kitajima, J. (2009). „Flavonoids from the leaves of betalain-containing species, Phytolacca americana (Phytolaccaceae)“. Bulletin of the National Museum of Nature and Science. Series B, Botany. 35 (2): 99–104. ISSN 1881-9060. Посетено на 2020-10-18.
 23. Woo, W.S., Kang, S.S., 1979.
 24. Bekeredjian-Ding, Isabelle; Foermer, Sandra; Kirschning, Carsten J.; Parcina, Marijo; Heeg, Klaus (2012-01-04). „Poke Weed Mitogen Requires Toll-Like Receptor Ligands for Proliferative Activity in Human and Murine B Lymphocytes“. PLoS ONE (англиски). 7 (1): e29806. doi:10.1371/journal.pone.0029806.
 25. Nancy L. Matthews, 1987, "Appendix F: Hab itat Assessment Manual," in Report: Anne Arundel Co., Offc.
 26. Other birds reported to include pokeweed in their diets include bluebirds, crested flycatchers, fish crows, hairy woodpeckers, kingbirds, phoebes, robins, starlings, and yellaw-breasted chats, see Matthews, 1987, op. cit.
 27. Donald W. Hall, 2015, "Giant woolly bear (larva), giant or great leopard moth (adult) [scientific name: Hypercompe scribonia (Stoll 1790) (Lepidoptera: Erebidae: Arctiinae)]," at Institute of Food and Agricultural Sciences: Featured creatures, Gainesville, FL:Florida Department of Agriculture and Consumer Services, Division of Plant Industry, Table 1, see „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2015-09-20. Посетено на 2015-05-03.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 28. „Phytolacca americana American pokeweed“. Royal Horticultural Society. 2017. Посетено на 16 November 2017. White-pink flowers appear in racemes from mid-summer to early autumn, followed by crimson-black berries in autumn
 29. 29,0 29,1 John King, Harvey Wickes Felter & John Uri Lloyd, 1898, "Entry: Phytolacca," in King's American Dispensatory, Cincinnati : Ohio Valley Co., see and, accessed 2 May 2015.
 30. The Medical and surgical reporter (69th, July–Dec 1893. изд.). Philadelphia, Pa.: Crissy & Markley, Printers. 1858. стр. 1561.
 31. 31,0 31,1 Ades TB, уред. (2009). Pokeweed. American Cancer Society Complete Guide to Complementary and Alternative Cancer Therapies (2. изд.). American Cancer Society. стр. 466–469. ISBN 9780944235713.
 32. „How to Identify, Harvest and Prepare Pokeweed and Poke Sallet“. Delishably.com. Посетено на December 14, 2018.
 33. "Pokeweed: Prime Potherb," Eat the Weeds, http://www.eattheweeds.com/can-be-deadly-but-oh-so-delicious-pokeweed-2/
 34. Harold H. Lee, Lemma Aklilu, and Harriett J. Bennett, 1992, The use of Endod (Phytolacca dodecandra) to Control the Zebra Mussels (Dreissena polymorpha), Chapter 37, pp. 643–656, in Zebra Mussels Biology, Impacts, and Control, Thomas F. Nalepa & Don W. Schloesser, Eds., Boca Raton, FL:CRC Press, ISBN 0873716965, see, accessed 5 May 2015.
 35. [1] 
 36. Pesha Black & Micah Hahn, 2004, "Pokeweed, Phytolacca americana, Family: Phytolaccaceae," at [Guide to] Practical Plants of New England (student project pages), see „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2015-02-17. Посетено на 2015-05-03.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 37. Brooklyn Botanical Garden. „Weed of the Month: Pokeweed“. www.bbg.org. Посетено на 23 September 2017.
 38. Tull, Delena (2013). Edible and useful plants of the Southwest : Texas, New Mexico, and Arizona : including recipes, teas and spices, natural dyes, medicinal uses, poisonous plants, fibers, basketry, and industrial uses (Revised. изд.). University of Texas press. стр. 257. ISBN 978-0-292-74827-9. Посетено на 23 September 2017.
 39. Kalm, Pehr (1772). Travels into North America: containing its natural history, and a circumstantial account of its plantations and agriculture in general, with the civil, ecclesiastical and commercial state of the country, the manners of the inhabitants, and several curious and important remarks on various subjects (англиски). Преведено од Johann Reinhold Forster. London: T. Lowndes. стр. 74-75. ISBN 9780665515002. OCLC 1083889360.
 40. Nilsson et al. 1970.
 41. Bekeredjian-Ding, Isabelle; Foermer, Sandra; Kirschning, Carsten J.; Parcina, Marijo; Heeg, Klaus (2012-01-04). „Poke Weed Mitogen Requires Toll-Like Receptor Ligands for Proliferative Activity in Human and Murine B Lymphocytes“. PLOS ONE. 7 (1): e29806. Bibcode:2012PLoSO...729806B. doi:10.1371/journal.pone.0029806. ISSN 1932-6203. PMC 3251602. PMID 22238657.
 42. Doppelbauer, Martin (2008). „Tony Joe White – His Music“. Архивирано од изворникот на May 3, 2015. Посетено на May 2, 2015.
 43. White, Tony Joe (1969). „Polk Salad Annie [Lyrics]“. New York, NY: Sony/ATV Music Publishing. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на May 2, 2015.
 44. APSFA, 2015, "Schedule of Events," at The Annual Poke Salad Festival Association, Annual Poke Salad Festival, Blanchard, Louisiana, at „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2015-03-25. Посетено на 2015-05-03.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 45. Milbauer, John A. "Wild Onion Dinners."