Критски џуџест нилски коњ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Критски џуџест нилски коњ
Период: Pleistocene
Hippopotamus cruetzburgi.JPG
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Artiodactyla
Семејство: Hippopotamidae
Род: Hippopotamus
Вид: H. creutzburgi
Биномен назив
Hippopotamus creutzburgi
Boekschoten и Sondaar, 1966[1]

Критскиот џуџест нилски коњ (Hippopotamus creutzburgi) е изумрен вид на нилски коњ кој припаѓа на семејството Hippopotamidae. Живеел на островот Крит за време на плеистоценот.

Идентифицирани се два подвида[2]:

  • Hippopotamus creutzburgi creutzburgi
  • Hippopotamus creutzburgi parvus

H. c. parvus е помал од H. c. creutzburgi, меѓутоа и двата подвида се поголеми од Кипарскиот џуџест нилски коњ.

Коски од овој вид се пронајдени од Доротеја Бате во источниот дел на Крит во 1920-те години[3].

Критскиот џуџест нилски коњ се смета дека е потомок на вропскиот нилски коњ, кој настанал преку процесот на „островска еволуција“ (џуџеста еволуција) на островот Крит.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. (англиски)Boekschoten, G.J. & Sondaar, P.Y. (1966): The Pleistocene of the Katharo basin (Crete) and its Hippopotamus. Bijdragen tot de Dierkunde 36: 17-44.
  2. (англиски)Kuss, S.E., (1975): Hippopotamus creutzburgi parvus n. ssp., ein pleistozänes Zwergflusspferd von der Insel Kreta. Ber. Naturf. Ges. Freiburg i. Br. 65:5-23
  3. (англиски)Evans, Arthur: The Early Nilotic, Libyan and Egyptian Relations with Minoan Crete in The Journal of the Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland Vol. 55, Jul. - Dec., 1925 (Jul. - Dec., 1925), pp. 199-228