Колар (занаетчија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Велшкиот колар Грифид Вилијамс, Бодфорд, 1964 г.

Коларзанаетчија што прави и што поправа запрежни коли, кочии.[1][2] Поголемите парчиња дрво (трупци, облици, цепаници) за колите и кочиите се сечат, измазнуваат, стругаат, глодаат и издлабуваат, а по оваа обработка се спојуваат во целини со дрвени колчиња, шајки, завртки, лепила и метални окови.

За да ја добијат оптималната тежина на кочијата користеле неколку видови дрво. На пример, буката, дабот и брестот се користеле за да се направи најбараниот дел, тркалото. Изработувале и други предмети од дрво, на пример рачки, гребла, вили и слично. Низ историјата тие биле претежно обучени занаетчии, а занаетот бил наследен во семејството.[3]

Коларскиот занает се нарекува коларство.[4][5] Според македонските речници, колар може да значи и „лице што превезува патници или стока со кочија“.[1][2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „колар“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. 2,0 2,1 „колар“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „Historic Trade: Wheelwright“. www.colonialwilliamsburg.org (англиски). Посетено на 2024-03-22.
  4. „коларство“Дигитален речник на македонскиот јазик
  5. „коларство“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик

Надворешни врски[уреди | уреди извор]