Источногерманска марка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Источногерманска марка
Mark der Deutschen Demokratischen Republik  (германски)
Банкнота од 100 источногермански марки од 1971 година со ликот на Карл Маркс
ISO 4217
КодDDM
Број278
Составници
Подединица
 1/100пфениг
Множинамарки
 пфенигпфениги
СимболM
 пфенигpf
БанкнотиM5, M10, M20, M50, M100
Монети
 Чести1pf, 5pf, 10pf, 20pf, 50pf, M1, M2
 РеткиM5, M10, M20 (комеморативна)
Демографија
Воведена21 јуни 1948
Повлечена30 јуни 1990
Заменета соГерманска марка
Корисник/цинема, порано:
 Источна Германија
Издавач
Централна банкаДржавна банка на ГДР
Вредност
Врзан соГерманска марка
Инфоутијава ја прикажува последната состојба на валутата пред да биде укината.

Источна германска марка бил официјална валута на Германската Демократска Република во периодот на нејзиното постоење од 1948 година . до 1990 година . година

Историја[уреди | уреди извор]

18 јуни 1948 година доаѓала во официјалната поделба на Германија на исток и запад, во делот на Германија која била под Англија и Америка почна да го замени рајмарк и рајмарка со новата германска марка издадена од Германската федерална банка додека во делот под советската администрација во циркулацијата имало и рашсмарка и рентамарка 23 јуни 1949 година Првата серија банкноти наречена Источен бренд е официјално објавена на годината. Тоа било во оптек до 30 јуни 1990 година и престанува да важи за обединување на Германија .

Источна германска марка
Име Кратенка Презентиран Суспендирани
Германска марка ДМ 31 октомври 1951 година 31 јули 1964 година
Марк дер Deutschen Notenbank MDN 1 август 1964 година 31 декември 1967 година
Марк дер ДДР М. 1 јануари 1968 година 30 јуни 1990 година

Надворешни врски[уреди | уреди извор]